DUȘMANUL DIN CASA NOASTRĂ: Uraniul distruge Terra

Radioactivitatea face parte din Univers. Fără intervenția omului ea este prezentă peste tot. Atmosfera și scoarța terestră conțin elemente radioactive.

În natură există peste 340 de tipuri de atomi. Dintre aceștia, 70 sunt de natură radioactivă și se găsesc în aer, pământ și apă.
Radonul este un gaz radioactiv natural care intră în locuințele noastre prin fisuri, canalizare. El provine din subsol sau din materiale de construcții.

Uraniul se transformă în radiu și acesta în radon. Uraniul se găsește peste tot, chiar și unghiile noastre conțin uraniu.
Studiile arată că, 1% din populația Europei are o formă de cancer generată de radon. Sunt cazuri în care persoane care nu au fumat au cancer pulmonar. Cauza este radonul.

În România, se înregistrează anual, 1800 de decese a căror cauză este radonul. În anii 50, s-a observat că foarte mulți mineri făceau forme de cancer pulmonar. Cercetările au demonstrat că, radonul este cauza.

Uraniul a fost extras până în anul 1990, haotic și fără cea mai mică formă de protecție. Cei care au lucrat în astfel de locuri s-au îmbolnăvit sau au murit. În necunoștință de cauză, mulți muncitori au depozitat în propriile magazii uraniu, cu scopul de a-l comercializa.

Există sate întregi în care casele sunt contaminate și care sunt locuite. În Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara, au fost identificate 90 de situri radioactive.

Loading...

În unele dintre acestea, nivelul radiațiilor este de 30 de ori mai mare față de normal. Se spune că, 80% din boli le bem. Apa conține radon și tritiu. Zonele cu risc sunt centrul țării pentru radon și Cernavodă pentru tritiu.

Se spune că, cel mai mare zăcământ de uraniu din lume a fost la Băița, Bihor. Timp de mai bine de 15 ani l-au exploatat rușii. Putea fi folosit la producerea câtorva bombe atomice și în construirea navelor spațiale. Rușii au luat tot uraniul în contul datoriei de război pe care o avea România.

uraniul

Trenurile încărcate cu uraniu, care plecau spre URSS, erau numite bombe. În Ciudanovița, Caraș Severin este cea mai mare radioactivitate din România. Din păcate, cimitirul din localitate este plin cu morminte ale tinerilor care au lucrat în mină. Mai mult, se nasc tot mai mulți copii cu malformații. În prezent, în localitate mai sunt 200 de locuitori.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și