Take a fresh look at your lifestyle.

DRAMELE NEȘTIUTE ALE UNOR SCRIITORI ROMÂNI

0

Despre scriitor se spune că trebuie să-i judecăm numai prin prisma operelor pe care le-au scris. Cu toate acestea, mulți dintre ei au trăit drame personale pe car le-au trecut cu greu sau mai ușor.

S-au împlinit 75 de ani, de la la o dramă pe care a trăit-o scriitorul Cezar Petrescu. Din prima căsătorie, acesta a avut un băiat pe nume Teodor.

Teodor a avut parte de o dragoste neîmplinită și de un sfârșit tragic. S-a îndrăgostit nebunește de o tânără din Vrancea, pe nume Viorica. Cezar Petrescu se opune acestei căsătorii, considerând că Viorica nu este de o condiție socială bună. Scriitorul, care era celebru, membru al Academiei Române, își dorea o noră bogată, dintr-o categorie socială înaltă.

Teodor rupe legătura cu tatăl său și pleacă la Tâmboiești, Vrancea, la casa iubitei sale, pentru a o cere în căsătorie. Afectați de hotărârea lui Cezar Petrescu, părinții fetei se opun căsătoriei. Tânărul Teodor și-a împușcat iubita în fața casei din Tâmboiești, după care și-a luat și el viața. În presa vremii, nu s-a scris nimic despre tragicul eveniment, din ordinul lui Cezar Petrescu.

Renumele său nu trebuia să fie impietat de o astfel de tragedie. Cei doi tineri sunt înmormântați unul lângă altul. Dimitrie a fost unul dintre cei 11 copii ai lui Mihail Sadoveanu. Fire retrasă, care a trăit în umbra marelui scriitor, se înscrie la facultatea de Fizico-Chimie la Iași. După doi ani, renunță și se înscrie la Institutul de Belle Arte din Iași, pe care îl absolvă.

Loading...

Dimitrie expune mai multe picturi la Iași, dar și la Paris, unde ajunge cu sprijinul lui Nicolae Iorga. Dimitrie se retrage la mănăstirile Văratec și Târgu Neamț, departe de lumea tulbure care avea să cuprindă România, războiul, comunismul. În anul 1954, este exclus din breasla creatorilor de frumos, fără ca tatăl său, Mihail Sadoveanu, aflat în plină ascensiune politică, să intervină. Dimitrie se stinge din viață la scurt timp.

Mihu, mezinul familiei Sadoveanu, preferatul scriitorului, avea să piară pe câmpul de luptă din Ardeal. În urma sa, a rămas romanul Ca floarea câmpului.

George Coșbuc moare la vârsta de 51 de ani, distrus după moartea fiului său, Alexandru, care a murit la vârsta de 19 ani, într-un cumplit accident de mașină.

Trei ani a mai supraviețuit poetul acestei tragedii, timp în care a refuzat să mănânce sau să meargă la medici.Iulia a fost fiica marelui Constantin Petriceicu Hașdeu. Cu toate că Iulia a murit la vârsta de 19 ani, moartea nu a fost o piedică în legătura dintre cei doi. La 6 luni de la moartea Iuliei, Hașdeu a avut primele semne de la fiica lui.

SCRIITORI ROMÂNI

După 1989, hoții au profanat mormântul Iuliei din cimitirul Bellu. Au furat limbile ceasului, busturile din teracotă ale lui Iisus, Shakespeare, Hugo, oglinda de Murano și chiar craniul Iuliei.

loading...