Take a fresh look at your lifestyle.

DRAMELE DIN VIAȚA POETULUI VASILE ALECSANDRI

Elena Negri a fost marea dragoste a lui Vasile Alecsandri. Frumusețea Elenei era recunoscută de toți. Când intra la serate însoțită de sora sa, Catinca, se năștea un murmur de admirație. Un portret al ei din anul 1844, realizat de Rosental, înfățișează o femeie cu părul negru și un zâmbet enigmatic, care ne amintește de Gioconda lui Da Vinci.

Era de o inteligență cu totul deosebită. Plăcută, sensibilă, muzicantă, cu milă față de cei nevoiași. Începuse să scrie piese de teatru încă din tinerețe, care au fost foarte bine primite de public.

Dragoste la prima vedere

Alecsandri a cunoscut-o pe Elena în casa fratelui său, Costache Negri, unde Elena cânta alături de Costache, fratele ei, și de Caterina, sora sa.
Elena îl invită pe Alecsandri la moșia ei de la Blânzi. Acolo, poetul a scris multe poezii, după lungile plimbări pe care le făcea alături de Elena.
Pentru că starea de sănătate a Elenei se deteriora, medicii i-au recomandat să plece în Italia, unde clima era mai blândă. Poetul i-a promis că va veni și el în Italia, în cel mai scurt timp.

La o lună de la plecarea ei, Alecsandri ajunge în Italia, la Veneția, unde își regăsește iubita. Cei doi au locuit în celebrul palat Benzonus. Din Veneția cei doi plecă la Florența, Roma, iar în anul 1847, ajung la Neapoli. În final, ajung la Palermo, unde se vor caza la vila Delfina, acolo unde era găzduit și Nicolae Bălcescu.

Moartea Elenei

Din păcate, durerea de piept a Elenei se accentua. Elena și Alecsandri decid să plece spre țară pe la Constantinopol., acolo unde era fratele său, Costache. Elena a murit pe vapor, în brațele lui Alecsandri. A fost înmormântată în curtea bisericii din strada Cabistran. Deasupra mormântului are o piatră simplă cu numele și data morţii.

Loading...

Iubiri cu deznodăminte tragice

Veselul Alecsandri, așa cum l-a numit Eminescu în Epigonii, nu a avut o viață fericită. A avut patru iubiri cu deznodăminte tragice. Dridri, o actriță franceză a fost o altă dragoste a poetului. După o relație de câteva luni, aceasta moare.în mod tragic. Poetul ajunge la Paris după ce Dridri fusese înmormântată.

Cea mai discretă dintre iubirile lui Alecsandri a fost Maria Cantacuzino. Pe Maria, Alecsandri a cunoscut-o la intrarea în țară, în momentul în care s-a rătăcit pe o moșie. El a văzut o sanie în care se aflau două femei și care fuseseră atacate de lupi. Alecsandri a scos revolverul și a omorât lupii. În sanie se aflau Maria și mama sa.

Cu toate că a iubit-o enorm, familia hotărăște să o mărite pe Maria cu o persoană mult mai bogată și influentă. Alecsandri a participat la nuntă ca simplu invitat.

vasile alecsandri

Alecsandri scria, mi se părea că sunt un om mort la acea nuntă. A fi față la cununia unei persoane pe care o iubești este o suferință fără nume. A plecat din țară, în speranța că o va uita pe Maria. S-a reîntors la moșia acesteia, atunci când soțul Mariei era plecat. Au avut o scurtă relație, iar când Maria i-a spus că este însărcinată, a părăsit moșia.

În anul 1856, o întâlnește pe Paulina Lucasievici. Aceasta era menajeră într-un han din Târgul Frumos. S-a îndrăgostit de ea și a dus-o la Mircești, domiciliul poetului. 19 ani mai târziu, avea să o ia de nevastă. Paulina a fost cea care l-a îngrijit și i-a rămas alături până la moarte.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și