Dragostea si frica sunt sentimente conditionate. Experimentul „Albert B”

Dragostea si frica sunt sentimente conditionate. Experimentul „Albert B”

Unul dintre cele mai populare experimente psihologice derulate de-a lungul timpului poartă numele deMicul Albert” sauAlbert B”. Acesta a fost condus de doi psihologi, John B. Watson și Rosalie Raynor. Cei doi psihologi au luat exemplul cercetătorului rus Ivan Pavlov, care a studiat reflexele animalelor, și au vrut să descopere dacă reacțiile emoționale pot fi controlate la oameni sau nu.

Cobaiul experimentului a fost un copil de doar opt luni pe care cei doi psihologi l-au numit Albert. El a fost supus unor serii de stimulente precum privirea unui iepure, unui șobolan, privirea unor măști sau chiar a flăcării produse de arderea unui ziar. Inițial copilul nu a manifestat niciun fel de teamă cu privire la evenimentele la care a fost supus, chiar nu a scos niciun sunet și nu prezenta niciun fel de sentimente.

Mai apoi psihologii i-au arătat lui Albert un șobolan alb și în același moment au produs un zgomot puternic izbind o țeavă. Din cauza sunetului copilul a început să plângă și după mai multe asemenea repetări atunci când i se arata șobolanul alb, chiar dacă sunetul nu mai exista, copilul începea să plângă necondiționat.

Legătura între sunetul puternic și șobolanul alb îi produceau micuțului o teamă impresionantă. În acest fel, stimulul a fost produs și sentimentul necontrolat a fost lăsat liber. Mai mult de atât, psihologii au realizat că Albert începuse să dezvolte teamă de orice animal cu blană albă și chiar de oamenii cu barbă albă.

albert

Nu se cunosc motivele pentru care experimentul a încetat, dar psihologii au reușit să extragă o idee clară cu privire la mintea umană, dar și la dezvoltarea sentimentelor. Conform lui Watson, mintea nu este altceva decât o vorbire subvocală, care prin anumite legături produce sentimentele umane. El considera că cei mici trebuie trataţi cu respect, însǎ cu o oarecare detaşare emoţionalǎ, evidenţiind aspectele negative în cazul bombardării micuţului cu prea multă dragoste maternă. În acest sens, dragostea este un sentiment condiţionat și bombardarea copiilor cu prea multă afecțiune crează adulți iresponsabili și incapabili să ia o decizie.

Loading...

De asemenea, senzația de teamă nu este un sentiment pur ci este născut în urma experienței de viață. Acest experiment demonstreză că oamenii sunt capabili să dezvolte doar sentimente condiţionate printre care se numără și teama sau dragostea.

loading...

Related posts