Descopera

Dragobetele, o sarbatoare a dragostei la romani

Sfântul Valentin este o sărbătoare a dragostei care a fost introdusă și în România, ca efect al globalizării. Sunt foarte mulți care o contestă și susțin că singura și cea mai frumoasă zi în care orice roman își poate declara dragostea eternă față de partenerul de viață, de natură sau de orice altceva este 24 februarie, atunci când sărbătorim Dragobetele.

Legenda spune că Dragobete este o entitate mistică cu puteri deosebit de mari, care a luat forma fizică fiind fiul Babei Dochia. Atunci când a venit pe Pământ a adus după sine dragoste, fapt pentru care în ziua de 24 februarie, oamenii celebrează această sărbătoare.  De aceea se şi crede că, pe 24 februarie păsările nemigratoare să strâng în stoluri, îşi construiesc cuiburi şi se împerechează. Cele care nu reuşesc să facă acest lucru rămân fără pui până anul viitor.

Această tradiție s-a răspândi și în rândul oamenilor, cei care sunt singuri de Dragobete așa vor rămâne pentru întreg anul, iar cei care întâmpină primăvara alături de partenerul de viață, vor avea noroc și belșug.

Se mai spune că în această zi specială toată lumea trebuie să fie cu zâmbetul pe buze și să petreacă fără încetare pentru că zeii le-au oferit binecuvântarea pentru această zi specială. Motivaţia preluării obiceiului păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc „pasăre” însemnând chiar „mesaj al cerului”.

Legenda mai spune că oamenii trebuie să-și aranjeze casele pentru că pe 24 februarie Dragobetele vă coborî din ceruri și îi va vizită doar pe cei dintre mai gospodari oameni. Curățenia este asociata nu doar cu casa propriu-zisă, ci şi cu purificarea corpului, a minții, dar și a sufletului. Această purificare trebuie făcută în fiecare primăvară prin alegerea unei alimentații sănătoase, la care se adaugă gândurile pozitive cu care fiecare trebuie să se trezească în fiecare zi.

Traditii Dragobete1 - Dragobetele, o sarbatoare a dragostei la romani

Există o serie de obiceiuri în zona rurală legate de această sărbătoare. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească și să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiți tot anul. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus. În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru că tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top