Descopera

Draconidele, spectacolul naturii in care se pot vedea sute de stele cazatoare

In noaptea de 8 spre 9 octombrie si 9 spre 10 octombrie va fi activ un curent de meteori care de-a lungul istoriei a creat spectacole inedite pe cer, generand chiar si mii de meteori pe ora.

De aceasta data nu vom fi la fel de norocosi, dar spectacolul tot va fi unul deosebit datorita faptului ca acesti meteori au o viteza de deplasare foarte mica.

” (Draconidele – n.red.) sunt spectaculoase pentru ca viteza lor este relativ mica pentru meteori. Meteorii se deplaseaza in atmosfera cu o viteza intre 17 si 70 de km pe secunda. 17 reprezinta un meteor foarte lent, iar 70 unul foarte rapid. Iar acestia au in jur de 20 de km pe secunda, viteza foarte mica.

Pentru noi e mult, dar pentru un meteor e mica si ii vedem deplasandu-se incet pe cer, nu dispar intr-o fractiune de secunda, fata de Perseide care au 56 de km pe secunda”, a declarat Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, pentru Ziare.com.

Specialistul mai spune ca acest curent este spectaculos si datorita istoriei sale.

„Are o istorie fantastica. A produs pana la 10.000 de meteori pe ora, a avut izbucniri foarte mari. A generat adevarate ‘furtuni’ de meteori cu mii si zeci de mii de meteori pe ora”, a punctat Valentin Grigore.

Totusi, anul acesta nu vom avea parte de chiar atat de multe stele cazatoare.

loading...

„In momentul de fata este un curent aproape inactiv, adica o rata de 10-20 de meteori pe ora, dar are o istorie indelungata, in sensul ca e un curent de meteori care a produs in secolele trecute niste ‘furtuni’ puternice de meteori.

El este in legatura directa cu cometa care il genereaza, Giacobini-Zinner, care la un moment dat s-a imprastiat, s-a facut bucatele si a creat niste furtuni de metori destul de serioase in secolele trecute, dar acum activitatea este foarte scazuta. In 1933 si 1946 a facut o rata de 20 si 500 de meteori pe ora. A mai avut o revenire in 2011 cand a produs in jur de 300 de meteori pe ora”, a punctat specialistul.

Explicatia faptului ca acum curentul nu mai este atat de activ ar fi ca atunci, in anii 1933, 1946 si 2011, Pamantul, in drumul lui prin cosmos, a intersectat orbita cometei Giacobini-Zinner si a trecut foarte aproape de zona cu foarte multe particule. Acum, insa, Terra va fi departe de zona centrala.

Dar exista sanse ca astfel de spectacole sa se mai intample, dupa cum ne-a spus Valentin Grigore. „E posibil sa se mai intample, dar nu anul asta. Pe viitor este posibil, cum s-a intamplat si cu alti curenti de meteori. Ca faimoasele Leonide, care in 1966 au creat 100.000 de meteori pe ora, iar la intoarcerea din 1998-2000 au produs intre 2.000 si 5.000 pe ora si s-a vazut si din Romania spectaculos. Dar dinamica este foarte mare”, a punctat acesta.

Punctul maxim al acestui curent va fi pe 9 octombrie, dar la 17:30. Chiar daca punctul maxim este ziua, asta nu inseamna ca nu vom putea sa admiram stelele cazatoare si noaptea.

De unde vine denumirea de Draconide?

Denumirea Draconide are legatura cu constelatia in care se gasesc, cea a Dragonului, Draco, in limba latina.

„Draconidele se pot vedea venind din capul Dragonului. Acest curent de meteori, Draconidele, pare ca vine dintr-un punct comun numit radianta. Adica, daca vedem un meteor si prelungim in sens opus deplasarii, vedem de unde vine si vedem ca ei toti se intersecteaza intr-o zona, acolo este zona prin care intra in atmosfera terestra.

Acest radiant se afla in constelatia Dragonul, mai exact in capul Dragonului. Denumirea oficiala a constelatiei Dragonul este Draco, in latina. De aici se numesc Draconide”, ne-a explicat Valentin Grigore.

Constelatia Draco se gaseste in apropiere de steaua Vega, este o constelatie circumpolara (care nu rasare si nu apune, adica este in permanenta pe cer) si desparte Carul Mic de Carul Mare.

stele - Draconidele, spectacolul naturii in care se pot vedea sute de stele cazatoare

Presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori ne-a mai spus ca Draconidele sunt spectaculoase, pentru ca, desi au orbite paralele, noi le vedem venind din fata, iar efectul e asemanator ca atunci cand privesti „benzile de pe autostrada sau caile de linie ferata, care sunt paralele, dar avem impresia ca intr-un punct se intalnesc. Este efectul de perspectiva”.

Valentin Grigore asteapta doritorii in perioada urmatoare sa participe la cea de-a opta editie a Astrofoto 21015, care va avea loc la Targoviste si care este unica in Romania si Europa. Astfel, in perioada 15-20 octombrie vor avea loc mai multe activitati dedicate astrofotografie, printre care si faza finala a concursului national de astrofotografie.

Ziare.com

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top