Descopera

Dovezile care demonstrează că deșertul Sahara nu este o formațiune naturală

Sahara, cel mai mare deșert din lume, nu a fost întotdeauna un spațiu vast și arid așa cum îl cunoaștem noi în prezent. În urmă cu peste 10.000 de ani, deșertul Sahara a fost o câmpie verde presărată cu multe lacuri și vegetație.

Până în prezent, mediul științific atribuia formarea deșertului Sahara modificării axei Pământului. Această teorie devine una învechită și scoasă din circulație, pentru că o echipă de geologi a reușit să descopere adevăratul motiv pentru care Sahara s-a transformat în cel mai mare deșert de pe Terra.

Un studiu, publicat în revista de specialitate Frontiers in Earth Science, realizat de arheologul David Wright de la Universitatea Națională din Seul, susține că oamenii au jucat un rol important în ceea ce este Sahara în prezent.

Nu modificarea axei de rotație a Terrei este cea care a influențat ca Sahara să se deșertifice, ci oamenii care în urmă cu mii de ani au descoperit agricultura. Potrivit studiului, totul a început în urmă cu 8000 de ani, când comunitățile neolitice din Africa au început să experimenteze agricultura pastorală din apropierea râului Nil.

Această tehnică s-a răspândit rapid în diverse comunități mai mare, care au introdus un număr foarte mare de animale în pășunea Sahara.

Odată ce vegetația era îndepărtată rapid, solul a rămas fără protecție în fața razelor puternice ale Soarelui. În acest fel, cantitatea de căldură transferată spre sol a crescut exponențial cu numărul foarte mare de animale care mâncau vegetația și solul a suferit transformări masive într-o perioadă de câteva sute de ani.

loading...

Potrivit experților, acest lucru a determinat o reducere a precipitațiilor, ceea ce a creat un cerc vicios. Sahara începea să se transforme într-un deșert imens și nimic nu putea opri acest proces.

de%C8%99ertul Sahara - Dovezile care demonstrează că deșertul Sahara nu este o formațiune naturală

Studiul se bazează pe numeroase cercetări realizate de Wright, dar chiar și așa există multe întrebări la care încă nu se poate răspunde. Cu toate acestea, această teorie pare să fie acceptată de oamenii de știință și n contextul actual pare cea mai potrivită pentru explicarea formării unei imensități deșertice, pe care o numim Sahara.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top