Take a fresh look at your lifestyle.

DOPAJUL, FAIMĂ ȘI MULȚI BANI

0

Comitetul Internațional Olimpic a decis ca sportivii ruși să nu participe la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018, care vor avea loc în februarie, în Coreea de Sud.

Scandalul a început în vara anului 2016, atunci când mai mulți atleți ruși au fost depistați pozitiv. Câteva luni mai târziu, s-a dovedit că cei mai mulți dintre sportivi se dopau.

De-a lungul timpului, în toate întrecerile sportive, concurenții încercau să-și îmbunătățească condiția fizică pentru a obține performanțe. În Grecia antică, luptătorii consumau multă carne grasă de porc, iar boxerii carne de capră. În timp, s-au descoperit anumite substanțe care îmbunătățeau capacitatea fizică și psihică a concurenților.

În America de Sud erau utilizate frunzele de coca. În Africa era utilizat miezul nucii de cocos, iar chinezii erau stimulați de ginseng.
De-a lungul istoriei, dopajul a luat diverse forme, de la stimulanți, hormoni, steroizi, transfuzia de sânge, dopajul genetic.

Primul mare scandal legat de dopaj a avut loc în anul 1960, atunci când ciclistul danez Knut Iansen a murit în timpul unui concurs organizat la Roma. După acest incident, Comitetul Olimpic Internațional decide constituirea unei comisii care avea ca scop depistarea sportivilor care se dopau.

Loading...

Unul dintre cele mai celebre cazuri de dopaj a fost cel al ciclistului Lance Armstrong, care a câștigat de șapte ori Turul Franței. Armstrong era adulat, un model pentru foarte mulți. Era omul care învinsese cancerul și care obținea performanțe după performanțe.
În anul 2012, avea să se declanșeze unul dintre cele mai mari scandaluri legate de dopaj. Mulți jurnaliști sportivi au afirmat că situația lui Armstrong era cunoscută de mult timp de Federația Internațională de Ciclism, dar din considerente financiare, sute de milioane de euro, s-a preferat tăcerea.

Într-un document de 227 de pagini întocmit de anchetatori se spune că s-a ales tăcerea pentru că Armstrong relansase ciclismul, era un mit. Ani de zile, Armstrong a beneficiat de un tratament privilegiat din partea federației. Lui Armstrong i s-au retras toate titlurile și medaliile, iar în prezent, autoritățile americane încearcă să recupereze 90 milioane de dolari de la Armstrong, sumă câștigată în condiții nepermise de lege.

Un alt scandal care a cutremurat lumea sportului s-a petrecut în anul 1967, atunci când lui Mohammed Ali i-a fost retras titlul de campion mondial la box, din aceleași considerente.

DOPAJUL

În anul 1988, Ben Johnson obținea la Seul un record uluitor, 9,79 secunde la suta de metri. Știrea a făcut înconjurul globului. Johnson era eroul lumii. Doar 24 de ore a durat minunea. Johnson a fost depistat pozitiv și i s-a retras titlul.

loading...