Descopera

Doar 90 de multinationale au produs doua treimi din poluarea creata in ultimii 250 de ani

Criza climatica a secolului 21 a fost produsa, in mare parte, de doar 90 de companii, care, impreuna, produc aproape doua treimi din emisiile de gaze cu efecte de sera, generate de la inceputul erei industriale.

Companiile variaza de la firme detinute de investitori – Chevron, Exxon si BP sunt printre companii – pana la entitati cu capital de stat.

Analiza, care a fost apreciata de fostul vicepresedinte american si militant ecologist Al Gore ca un „pas crucial inainte”, a descoperit ca majoritatea „companiilor vinovate” produc petrol, gaze naturale sau carbune. Lucrarea a fost acceptata pentru publicare in jurnalul stiintific Climatic Change.

„Sunt mii de producatori de petrol, gaze sau carbune in lume, dar factorii de decizie, presedintii de companii sau ministrii petrolului sau carbunelui ar incapea intr-un autobuz sau doua”, a declarat Richard Heede, cercetator in domeniul schimbarilor climatice.

In ultimii 25 de ani s-au produs jumatate dintre emisiile nocive produse in istoria industriei. Adica, dupa ce guvernele si corporatiile au devenit constiente de faptul ca amplificarea emisiilor de gaze cu efect de sera provocau schimbari climatice periculoase, scrie The Guardian.

Multe dintre aceste companii au in continuare rezerve importante de combustibili fosili, care, daca vor fi arsi, vor pune Terra in fata unui risc climatic si mai mare.

loading...

Comisia Natiunilor Unite pentru schimbari climatice a avertizat in septembrie ca, la rata actuala a emisiilor, lumea se afla la 30 de ani de epuizarea „bugetului de carbon” – cantitatea de dioxid de carbon pe care ar putea sa o emita fara sa depaseasca o incalzire globala de doua grade.

Al Gore a declarat ca noua contabilizare a carbonului ar putea reporni dezbaterea despre „alocarea vinei” pentru criza climatica.
Liderii mondiali, reuniti la Varsovia pentru discutiile Natiunilor Unite despre schimbarile climatice, s-au certat pe tema tarilor care poarta povara pentru rezolvarea crizei climatice – tarile industrializate traditionale, precum America sau tarile europene, sau economiile emergente, precum India sau China.

Cele 90 de companii vizate produc 93% dintre emisiile mondiale de dioxid de carbon si de metan, produse intre 1751 si 2010, adica o cantitate de 914 gigatone de CO2.

poluare - Doar 90 de multinationale au produs doua treimi din poluarea creata in ultimii 250 de ani

Doar 7 companii nu activeaza in domeniul combustibililor fosili, ci in domeniul productiei de ciment. 31 de companii sunt detinute de state, precum Gazprom in Rusia si Statoil in Norvegia. Chevron Texaco este cel mai mare producator de emisii poluante, cu 3,5% din emisii, urmata de Exxon, cu 3,2%. Pe locul 3, se afla BP, cu 2,5% din emisii. Studiul a calculat ca emisiile poluante industriale, din 1751 si pana in prezent, totalizeaza 1450 de gigatone.

Protv

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top