Istorie

Discursul Reginei Elisabeta a II-a în cazul izbucnirii unui război nuclear

Discursul Reginei Elisabeta a II-a în cazul izbucnirii unui război nuclear este un document istoric, care a fost redactat în 1983, într-un moment în care Războiul Rece ajunsese la cote maxime.

Momentul în care Războiul Rece s-a încheiat a fost o gură de oxigen pentru omenire. Speranța unei lumi mai bune, unde războiul nuclear nu își are locul, a guvernat planeta timp de peste 30 de ani. În ziua de astăzi, când Coreea de Nord realizează teste nucleare, care provoacă cutremure de 6,3 grade pe scara Richter, viziunea sumbră asupra unui nou război revine în atenția tuturor.

Tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord au ajuns la cote maxime. Analiștii susțin că butoiul cu pulbere stă să explodeze și un război nuclear poate începe în orice moment.

Discursul Reginei Elisabeta a II-a în cazul izbucnirii unui război nuclear

În anul 2013, un document extrem de interesant a fost făcut public de Arhiva Naţională din Marea Britanie: un discurs regal în caz de război nuclear. Acesta a fost gândit în cadrul unui scenariu apocaliptic conceput de experţii britanici la începutul anilor 80, într-un moment de tensiune sporită între Washington şi Moscova, potrivit mirror.co.uk.

Chiar dacă acest discurs este un act istoric, care nu a fost rostit niciodată, el revine în atenția publicului ca și cum ar fi de actualitate. Iată câteva pasaje pe care Regina Elisabeta a II-a ar fi trebuit să le rostească, în urmă cu peste 30 de ani, în cazul în care cel de-Al Treilea Război Mondial s-ar fi declanșat:

Acum, această nebunie a războiului se răspândeşte din nou prin lume, iar curajoasa noastră ţară trebuie din nou să se pregătească pentru a supravieţui în condiţii extrem de vitrege. Nici măcar pentru o clipă nu mi-am închipuit că această solemnă şi teribilă datorie va cădea într-o zi pe umerii mei.

loading...

Preaiubitul meu fiu Andrew se află în acest moment în acţiune cu unitatea sa şi ne rugăm neîncetat pentru siguranţa lui şi pentru siguranţa tuturor combatanţilor şi combatantelor noastre de acasă şi de peste hotare.

Mesajul meu pentru voi este simplu. Ajutaţi-i pe cei care nu se pot ajuta singuri, concentraţi-vă asupra familiei în timp ce ne vom strădui împreună să luptăm cu noua ameninţare. Să ne rugăm pentru ţara noastră.

Regina Elisabeta a II-a

A urcat pe tron la 6 februarie 1952. Este cel mai longeviv monarh in viata din lume, iar în istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depășind-o pe regina Victoria la 9 septembrie 2015.

regina elisabeta 1 - Discursul Reginei Elisabeta a II-a în cazul izbucnirii unui război nuclear

A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc (Eduard al VII-lea, George al V-lea, Eduard al VIII-lea și George al VI-lea). Jubileele de Argint, de Aur și de Diamant ale reginei Elisabeta a II-a s-au sărbătorit în 1977, 2002 și respectiv 2012.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top