The news is by your side.

Discursul pentru omenire: „Voi, poporul, aveţi puterea să creaţi fericire! Voi, poporul, aveţi puterea să fiţi liberi!”

Discursul final din celebrul film „Dictatorul” regizat de Charlie Chaplin, care joacă și rolul principal, se bucura de multă apreciere pe Internet. De fapt, Internetul abundă în videoclipuri, documentare şi materiale care propaga idei şi mesaje similare celor din acest discurs.

În discurs suntem chemați la „luptă pentru eliberarea lumii”, pentru „abolirea granițelor naţionale” și pentru instaurarea unei „democrații” care să conducă la „înfrățirea universală”, pentru a nu mai fi „ură între oameni” și „violență”. Ni se repetă că trebuie să nutrim cu toții o „drăgostea pentru umanitate”.

” Îmi pare rău, nu vreau să fiu un Împărat. Nu asta e treaba mea. Nu vreau să conduc sau să cuceresc pe nimeni. Mi-ar plăcea să-i ajut pe toţi, dacă este posibil: evrei, oameni simpli, negri sau albi. Toţi dorim să ne ajutăm reciproc. Aceasta este natura umană. Vrem să trăim prin fericirea, nu prin suferinţă celorlalţi. Nu vrem să urâm sau să ne dispreţuim unii pe alţii. În lumea asta e loc pentru toţi şi bunul Pământ este destul de bogat ca să-i hrănească pe toţi. Putem trăi liber şi frumos. Dar am pierdut Calea. Lăcomia a otrăvit sufletele oamenilor, a ridicat bariere de ură, ne-a redus la mizerie şi vărsare de sânge. Am dezvoltat viteză dar ne-am închis în noi. Mecanizarea ce poate aduce abundenţă, ne-a adus şi multe lipsuri. Ştiinţa ne-a făcut cinici, şi inteligenta brutali şi răi. Gândim prea mult şi simţim prea puţin.

Avem nevoie să fim umani, mai mult decât avem nevoie de tehnologie. Avem nevoie de bunătate şi de tandreţe, mai mult decât avem nevoie de inteligenţă. Fără aceste calităţi, viaţa va fi violenta şi totul va fi pierdut.

Avionul şi radioul ne-au apropiat. Însăşi natura acestor invenţii este un apel la bunătatea din oameni, o chemare la frăţie universală şi unitate. Chiar acum, vocea mea ajunge la milioane de oameni din întreaga lume, milioane de oameni disperaţi,bărbaţi, femei şi copii, victime ale unui sistem ce-i ţine în teroare şi lipsa libertăţii.

Celor care mă ascultă, le spun: nu descurajaţi! Suferinţă care ne-a cuprins este doar un efect al lăcomiei, al amărăciunii celor care se tem de calea progresului uman. Dar ura va trece, dictatorii mor; şi puterea pe care au luat-o de la popor se va întoarce la popor şi atâta timp cât oamenii mor, libertatea nu va pieri niciodată!

Soldaţi: nu vă supuneţi acestor ticăloşi care vă dispreţuiesc şi va subjuga. Care vă controlează vieţile, spunându-vă ce să faceţi, cum să gândiţi, şi ce să simţiţi; care vă disciplinează, vă înfometează şi vă folosesc ca pe nişte animale bune de sacrificiu. Nu vă lăsaţi dominaţi de aceşti oameni artificiali, automaţi, cu creiere şi inimi de maşini! Nu sunteţi maşini, nu sunteţi vite! Sunteţi oameni! Purtaţi în suflet iubirea umanităţii. Voi nu urâţi; doar cei ce nu sunt iubiţi urăsc.

Soldaţi: nu luptaţi pentru sclavie! Luptaţi pentru libertate! În capitolul 17 din Evanghelia lui Luca stă scris: „regatul lui Dumnezeu este în sufletul omului” – nu într-un singur om, sau un grup de oameni, ci în toţi oamenii, în voi toţi! Voi, poporul,aveţi puterea! Puterea de a crea maşinării, şi de a crea fericire. Voi aveţi puterea de a vă face viaţa liberă şi frumoasă, de a o transforma într-o aventură minunată.

Atunci, în numele democraţiei, să folosim această putere! Să ne unim cu toţii! Să luptăm pentru o lume nouă, o lume care va da oamenilor posibilitatea de a munci, care va da tinerilor un viitor mai bun şi bătrânilor siguranţă. Promiţându-vă acestea, ticăloşii au ajuns la putere, dar au minţit! Nu şi-au ţinut promisiunile. Niciodată nu o fac. Dictatorii se eliberează pe ei, dar ţin poporul în sclavie! Acum să luptăm pentru a duce la îndeplinire această promisiune! Să luptăm pentru a elibera lumea, să desfiinţăm barierele naţionale, să înlăturăm lăcomia, ură şi intoleranta. Să luptăm pentru o lume raţională, în care ştiinţa şi progresul vor duce la fericirea tuturor. Soldaţi: în numele democraţiei, să ne unim!!!

Charlie-Chaplin

Hannah, mă auzi? Oriunde ai fi, ridică-ţi privirea. Norii se ridică. Soarele se iveşte. Ieşim din întuneric în lumină. Trecem într-o nouă lume, mai bună, mai blândă, în care oamenii vor depăşi ura, lăcomia şi agresivitatea. Priveşte în sus, Hannah. Sufletul omului a primit aripi, şi în sfârşit începe să zboare. Zboară înspre curcubeu – înspre lumina speranţei, spre viitor, gloriosul viitor care este al tău, al meu, şi al tuturor. Ridică-ţi privirea, Hannah. Ridică-ţi privirea..”

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și