Directorul NASA GISS avertizeaza ca omenirea ar putea disparea in scurt timp

Directorul NASA GISS avertizeaza ca omenirea ar putea disparea in scurt timp

Într-un interviu pentru revista americană Rolling Stone președintele american, Barack Obama, susţine că este alături de autorităţile canadiene în decizia de a exploata nisipurile bituminoase pentru petrol. Această decizie este una de-a dreptul şocantă pentru că odată cu exploatarea acestor nisipuri concentraţia de carbon din atmosferă va creşte dramatic, iar consecinţele vor fi devastatoare: omul îşi va trăi propria extincţie de pe Terra.

Nisipurile bituminoase ale Canadei conţin de două ori mai mult dioxid de carbon decât a fost emis în urma folosirii petrolului în toată istoria omenirii. Dacă vom exploata nouă sursă de petrol la maxima sa capacitate şi vom continua să ardem resursele actuale de petrol, gaze naturale şi cărbune, concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă va atinge în cele din urmă niveluri mai mari decât cele de acum 2,5 milioane de ani, când nivelul oceanului planetar era cu 15,3 metri mai înalt decât astăzi. Acest nivel al gazelor de seră ar garanta că dezintegrarea calotelor glaciare ar cunoaşte o accelerare ieşită din comun. Oceanele s-ar ridica, distrugând oraşele de coastă. Temperaturile la nivel global ar deveni insuportabile, iar 20%-50% dintre speciile de pe Terra ar dispărea. Civilizaţia însăşi ar putea dispărea.”, susține James E. Hansen, directorul NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS)

În  acest fel, decizia autorităților canadiene de exploatare a nisipurilor bituminoase pentru petrol este una devastatoare. Clima se va schimba în mod dramatic, iar topirea calotei glaciare se va produce cu o mare repeziciune. Emisiile de carbon au crescut considerabil în ultimii ani, ajungând până la valoarea de 393 părţi pe milion (ppm). Nisipurile bituminoase conțin aproximativ 350 gigatone de carbon, mai mult decât suficient pentru a adăuga 120 ppm de carbon în atmosferă. Dacă nivelul de carbon depăşeşte 500 ppm atunci putem spune că Apocalipsa se dezlănţuie.

 

Este incredibil cum preşedintele american, Barack Obama, poate vorbi despre o asemenea idee când implicaţiile ei sunt atât de dramatice nu doar pentru continentul nord american cât şi pentru întreg globul.

Loading...
loading...

Related posts