The news is by your side.

Dinastia Chang si oasele de dragon

0

O întâmplare bizară relatează cum savantul Wang i-Yung, decanul Facultăţii Halin, din Beijing, China, a reușit să facă lumină în legătură cu legendaoaselor de dragon” folosite  într-o misterioasă perioadă a istoriei chineze. Pe la sfârșitul anilor 1890, familia Wang s-a îmbolnăvit de malarie, iar medicul le-a prescris un leac miraculos preparat din carapace de broască-ţestoasă, cunoscut sub denumirea deoase de dragon„. În clipa în care oasele de dragon i-au fost livrate la domiciliu, Wang a fost fascinat de inscripțiile încrustate pe acestea.

În acea vreme, dintre toate dinastiile care dominaseră China antică nu era cunoscută decât dinastia Tchu. Or, inscripțiile de pe oasele de dragon păreau să provină dintr-o altă dinastie, Chang, care a condus China cu mult timp înainte. Acesta a fost momentul care a declanșat descoperirea unei părţi fascinante din istoria Chinei.

Negustorii care vânduseră așa-zisele oase de dragon îşi păzeau cu sfințenie locul de unde le procuraseră. Câţiva ani mai târziu, s-a răspândit zvonul că faimoasele carapace de broască-țestoasă proveneau de lângă orașul An-yang, din estul Chinei. În acele timpuri era de neconceput ca un om de știință chinez să sape pământul în căutarea mărturiilor fapt pentru care abia în anul 1928 guvernul chinez a autorizat săpăturile. Un șantier arheologic a fost deschis chiar în împrejurimile oraşului An-yang, sub conducerea unui anume Li Chi, doctor în arheologie.

Săpăturile arheologice au durat mai bine de 100 de ani şi au dus la descoperirea unui oraş subteran din care s-au scos la suprafață peste o sută de mii de oase de dragon şi omoplați de vită, printre alte obiecte străvechi. Toate oasele erau gravate, ceea ce i-a împins pe arheologi să creadă că erau folosite pe post de totem în antichitate. Puse cap la cap şi traduse, s-a descoperit o întreagă operă literară care conținea toate aspectele vieţii cotidiene, sociale, de război şi chiar economice. Această descoperire a fost o adevărată sursa de informație pentru rescrierea istoriei chinezești cât şi despre dinastia Chang.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și