The news is by your side.

Din ce cauza Universul nu mai produce stele?

0

Universul nostru este o adevărată maşinărie de produs stele. În ultimii 14 miliarde de ani, un număr care tinde spre infinit de stele au fost create printr-un proces natural bine pus la punct. Atunci când o stea moare, din praful rămas se formează o alta.

O echipă de astronomi a cercetat, cu ajutorul a trei telescoape gigantice, schimbările care s-au produs de-a lungul timpului în Univers. Pe baza datelor colectate s-a putut stabili că jumătate dintre stelele existente în prezent s-au creat în circa 11,9 miliarde de ani, iar cealaltă jumătate în anii ulteriori. Acest fapt sugerează că numărul stelelor nou create s-a redus cu circa 95% în ultimii ani.

Se cunoaşte foarte bine că Pământul sau Soarele s-au creat din praful produs în urma exploziilor altor stele. Oamenii de ştiinţă nu îşi pot da seama cât de multe stele au fost date spre naştere de Univers pentru că la un moment dat a existat un inexplicabil declin. Nu se cunoaşte cauza care a contribuit la stoparea formării stelelor noi, fapt pentru care cercetătorii încearcă din răsputeri să dezlege această dilemă.

Cu un telescop de ultima generaţie se caută prin întreg Universul particule alfa emise de atomi de hidrogen, care sunt adesea găsite în procesul de formare al stelelor. Analiza arată clar faptul că în ultimele 11 miliarde de ani acest proces scade constant până în puntul în care nu se va mai forma nicio stea. Şi apoi oare ce va urma?

cea-mai-mare-stea-din-univers Din ce cauza Universul nu mai produce stele?

Trăim într-o lume dominată de stele extrem de vechi, unde acţiunea lor de formare a avut loc cu miliarde de ani în urmă. Peste doar câteva miliarde de ani, umanitatea va putea asista la formarea ultimei stele., a declarat unul dintre oamenii de ştiinţă britanici.

Atunci când privim cerul vedem stele de diferite dimensiuni. De exemplu Soarele este mult mai mare în comparaţie cu Pământul, dar în vastul Univers există stele atât de mari încât Soarele pare un bob de nisip. Cea mai mare stea cunoscută din Univers este VY Canis Majoris, care se află la o distanţă de 5000 de ani lumină de Terra şi diametrul său este de 3 miliarde de kilometri. Dacă s-ar afla în locul Soarelui, VY Canis Majoris s-ar întinde până la Saturn.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și