Descopera

DIN CAUZA CUTREMURELOR DIN NEPAL, HIMALAYA A PIERDUT DIN ÎNĂLȚIME UN METRU

Conform revistei Volcavo Discovery, planeta noastră este mai instabilă ca oricând. În acest moment, 40 de vulcani erup. Șase dintre acești vulcani se află pe centura de foc a Pământului.

Specialiștii atrag atenția că un astfel de fenomen nu s-a mai petrecut de foarte mult timp. În secolul al XX-lea au fost 3542 de erupții. Dacă împărțim la la o sută, va rezulta că într-un an, au fost în medie 35 de erupții.

Cifrele vorbesc de la sine. Concomitent, 40 de vulcani, unii dintre ei făcând parte din categoria super vulcanilor să erupă în același timp, este un motiv de îngrijorare pentru omenire. Vulcanologii susțin că în interiorul pământului există o activitate seismică fără precedent.

Nepalul a fost lovit de două cutremure, la un interval foarte scurt, de o magnitudine foarte mare. De 80 de ani, Nepalul nu a mai avut astfel de cutremure. Specialiștii spun că Himalaya s-a micșorat ca înălțime cu un metru, din cauza acestor cutremure. Activitatea seismică și cea vulcanică au crescut simțitor în ultimele decenii.

Statisticile arată că în perioada 1980-1989, în lume au fost 106 cutremure cu magnitudine mai mare de șase. În perioada 2000-2009, în lume s-au produs 160 de cutremure, cu magnitudine mai mare de șase. Creșterea este evidentă.

Țările în care se află cei mai periculoși super- vulcani sunt Islanda, Grecia, Italia, Chili, SUA. Măsurătorile efectuate de vulcanologi arată că se înregistrează o intensificare a activității seismice din interiorul acestor super-vulcani. National Geographic semnalează într-un articol, din această lună, că super-vulcanul Yellowstone și-a schimbat forma și tremură. Terenul din zona vulcanului a suferit schimbări de topologie, într-un mod spectaculos.

Acestea sunt semne că în viitor, vulcanul va erupe. În ultimele două milioane de ani, Yellowstone a erupt de trei ori. Erupțiile au fost catastrofice. În una dinte aceste erupții vulcanul a produs un crater de 85 de kilometri lungime și 65 de kilometri lățime.

Specialiștii susțin că Yellowstone este cel mai mare rezervor de magmă din lume. Rezervorul are o lungime de peste 90 de kilometri și o lățime de 20 de kilometri. Peste acest rezervor se află parcul Yellowstone. În martie 2015, specialiștii au descoperit că sub acest rezervor uriaș de magmă, la o adâncime de 15 kilometri, se află un alt rezervor, mult mai mare și mai periculos decât cel superior.
De remarcat este faptul că scoarța terestră are în zona vulcanului o grosime de doar 7 kilometri, față de media de 30 kilometri.

himalaya - DIN CAUZA CUTREMURELOR DIN NEPAL, HIMALAYA A PIERDUT DIN ÎNĂLȚIME UN METRU

Magna care se găsește în aceste rezervoare poate acoperi de 11 ori suprafața din Grand Canyon.
Conform multor cercetători pericolul pentru omenire nu vine din cer. Pericolul care poate fi devastator pentru planetă vine chiar din interiorul ei.

Probabilitatea ca un cataclism să se producă, din cauza unui cutremur sau erupției super-vulcanilor este mai mare decât o coliziune cu un asteroid. Consecințele pentru planetă sunt catastrofale. Praful vulcanic poate acoperi soarele pentru o perioadă lungă de timp, de aici răcirea bruscă și distrugerea florei și faunei.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top