Diamantul evreilor

Diamantul evreilor

Istoria se străduieşte şi acum să reconstituie moartea deosebit de ciudată a lui Francisc, fiul lui Francisc I, din anul 1936. Întreaga poveste s-a petrecut la Lyon, unde se mutase  curtea, în august 1524, în timp ce regele se războia în Italia. Moştenitorul coroanei Franţei avea doar 19 ani. Era un tânăr atletic şi pasionat de jocurile sportive.

În dimineaţa aceea, tocmai participase la un joc cu mingea care s-a desfăşurat la mănăstirea Ainay. Îi era cald şi gâfâia, fapt pentru care a cerut un pahar cu apă cu gheaţă. Imediat după ce l-a băut, tânărul a fost cuprins de convulsii. A fost dus în pat, unde în câteva momente şi-a dat duhul.

Cei mai mulţi dintre istorici ezită în privinţa relatorii faptelor. Unii susţin că a fost o moarte naturală, luând în calcul apă cu gheaţă pe care tânărul tocmai o băuse. Alţii emit ipoteza că apa ar fi conţinut o otravă mortală. Întrebarea care se ridică în urma acestei ipoteze este una atât de simplă, cine să fi turnat otrava?

Scutierul Monteculli, care a adus paharul cu apă, a susţinut că tânăra Caterina de Medici ar fi putut turna otrava în apă ca să-l elimine pe tânăr de la moştenirea coronei regale. În acest fel îi favoriza venirea la putere a soţului sau, viitorul Henric al II-lea. În urma incidentului scutierul a fost considerat vinovat şi a fost ucis cu sânge rece în stradă Grenette, pe celălalt mal al răului Saone. Dar vinovat de ce? Poate doar pentru faptul că el a adus paharul cu apă pentru că medicii din acea vreme susţineau că moartea lui Francisc era inexplicabilă.

Abia în acest moment intervine în povestea noastră misteriosul diamant al evreilor. El a fost supranumit aşa pentru că a aparţinut unei colonii evreieşti instalate la Lyon. În acea vreme se răspândise un zvon că un evreu deţinea un diamant aşa cum nimeni nu mai văzuse până atunci. Se spunea că provine din Orientul Mijlociu, iar reputaţia lui, în pofida tuturor măsurilor de precauţie pentru păstrarea secretului, se răspândise în întreaga Franţa.

Însăşi Caterina de Medici era fascinată de ideea de a deţine un asemenea diamant. Cu toate acestea evreii din Lyon au fost bănuiţi că l-ar fi otrăvit pe prinţ pentru că acesta dăduse de urma diamantului. Cel mai ciudat fapt este că imediat după moartea acestuia povestea diamantului a căzut în uitare şi până la urma i s-a pierdut urma.

Loading...

De atunci şi până în prezent căutătorii de comori nu s-au dat bătuţi în găsirea celui mai spectaculos diamant din lume, diamantul evreilor. Există o legendă care spune că diamantul se afla ascuns într-o casă pe  strada Jiuiverie din Lyon, la numărul 23. Pe faţada casei sunt sculptate mai multe capete de leu, iar piatra ar fi fost ascunsă în spatele unui asemenea capăt, în timp ce cheia misterului se afla în anumite particularităţi ale sculpturilor.

Diamantul nu a fost găsit niciodată, nu se ştie nici dacă a existat, dar un lucru este cert, diamantul evreilor a schimbat istoria Franţei.

loading...

Related posts