Diabetul, tratamente și sfaturi naturiste pentru această afecțiune cronică

Diabetul este una dintre bolile acestui secol. Diabetul este o cădere a sistemului metabolic, care are ca efect direct creșterea cantității de zahăr din sânge. Cu puţină disciplina şi o dietă sănătoasă, diabeticii pot duce o viaţă normală. în ziua de azi, avem la dispoziţie numeroase modalităţi de a preveni şi de a trata diabetul.

Alimente recomandate, alimente interzise


Unele alimente, ca zahărul, dulceaţă, marmeladă, bomboanele şi în general, toate zaharicalele, sunt strict interzise diabeticului.

Cunoscând conţinutul aproximativ de glucide al alimentelor, diabeticul îşi poate alcătui singur meniul zilnic, în funcţie de cantitatea de glucide permisă de medic (150 g glucide în 24 ore). Orice diabetic ştie că 300 de grame de mere conţin 30 de grame de glucide sau că 200 de grame de pâine au 100 grame de glucide (recomandată e pâinea graham). Toţi nutriţioniştii recomanda o alimentaţie bogată în fructe pentru ca zahărul din ele, cu excepţia strugurilor, este mai bine tolerat de diabetic decât glucoză.

Grăsimile nu trebuie consumate în cantităţi prea mari, deoarece predispun la acidoza, iar cu timpul pot duce la încărcarea cu grăsimi a pereţilor arteriali, favorizând apariţia gangrenei diabetice sau a anginei de piept. Dintre grăsimi, sunt recomandabile cele vegetale (ulei, mai ales cel de porumb) şi mai puţin untura, untul, slănină şi gălbenuşul de ou. sunt de asemenea lipsite de glucide alimentele bogate în albumine, că ouăle, carnea, peştele şi brânzeturile, în afară de urda şi de brânză de vaci. Zarzavaturile sărace în glucide pot şi trebuie să completeze regimul zilnic al diabeticului.

Ce sfaturi are pentru diabetici medicina tradiţională?


Ce sfaturi are pentru diabetici medicina tradiţională? în primul rând, renumit este ceaiul de teci de fasole, pentru scăderea glicemiei. Mai sunt bune şi infuziile de frunze de dafin, salvie, coada calului, gălbenele, pufuliţa cu flori mici, cimbrişor. Se fierbe o linguriţă de amestec la o cană cu apă timp de 3 minute. Se consuma zilnic trei căni, câte una înaintea fiecărei mese principale cu o jumătate de oră.

Loading...

Un pahar (200 ml) de ovăz decorticat se clăteşte cu apă rece, se toarnă într-un vas cu capac şi se opăreşte cu un l de apă clocotită. Se acoperă cu capacul şi se lasă să infuzeze timp de 12 ore. Se strecoară prin trei straturi de tifon şi lichidul rezultat se bea în trei reprize, timp de o zi. Tratamentul durează trei luni, după care se face pauză o lună. Ovăzul rămas după strecurarea infuziei se da prin maşina de tocat carne.

Se toarnă peste el un litru de apă şi se lasă să fiarbă timp de 20 de minute. Se strecoară şi se bea. Aceasta fiertură reglează funcţiile ficatului la diabetici. 200g de sâmburi din cele mai mari şi cele mai frumoase măsline se pun la uscat timp de 2-3 săptămâni, după care se sparg în piua şi se râşnesc până devin o pulbere fină. în fiecare dimineaţă, se fierbe o cană de apă cu o linguriţă de pulbere şi se bea cu înghiţituri mici, pe stomacul gol, până la ora amiezii. în acest timp, se mai ia o linguriţă de ulei de măsline. Cura se ţine zilnic, până la epuizarea prafului de sâmburi. Se poate repeta după jumătate de an.

Afinul, un prieten de nădejde


Pentru normalizarea glicemiei, se iau trei ştiuleţi de porumb fără boabe şi se pun la fiert în doi litri de apă. Când lichidul se reduce la jumătate, se împarte în patru căni şi se bea toată cantitatea în decursul unei zile. Cura durează trei zile, timp în care se măsoară glicemia înainte de a începe tratamentul şi la câteva zile după.

Ceaiul de afin nu poate lipsi din nicio dietă a diabeticilor. Se prepară astfel: o lingură de frunze mărunţite se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă 15 minute şi se strecoară. Se consuma 2-4 căni pe zi. Se mai poate folosi şi macerat: se pun două linguriţe de plantă măcinata cu râşniţă de cafea în 250 ml apă, pentru 12 ore, apoi se strecoară.

Se poate lua chiar praful care se obţine din frunze uscate, care se ţine sub limbă câteva minute, apoi se înghite. Se poate face acest lucru de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese. Se poate adăuga acest praf în ciorbe sau mâncăruri. Tratamentul cu afin este cel mai eficient deoarece conţine myrtilina, supranumită insulina vegetală.

Cu afin, există şi o terapie rusească. Se bea un litru de infuzie de afin pe zi, sau două trei căni de infuzie din frunze de dud, se ia o linguriţă de boabe de muştar de trei ori pe zi. Vechii ruşi mai recomandă şi terapia prin râs, pentru efectul acesteia de a diminua zahărul din sânge.

Infuzii, pulberi, rachiu


Fitoterapia mai recomanda în tratamentul diabetului infuzia din muguri de liliac: o lingură de muguri se pun într-un litru de apă clocotită. Se ia câte o lingură, de trei ori pe zi. Un alt remediu este maceratul de urzici: se lasă la macerat în alcool frunze de urzici, timp de o săptămână, apoi, se bea câte un păhărel, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de fiecare masă.

Fasolea verde este şi ea un remediu excelent: se fierb păstăile de la 3 kg de fasole verde şi, din zeama obţinută, se bea câte o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, timp de două săptămâni. 300 grame de fasole verde este egală cu 2 unităţi de insulina. Foarte bună este şi ceapă fiartă în lapte. Se mănâncă de două ori pe lună, fără a bea laptele. Se spune că sucul de ţelina, trei paharele pe zi, scoate cantitatea de zahăr din sânge.

Mai sunt buni 4-5 morcovi pe zi, tijele de păpădie, sucul de castraveţi proaspeţi, 100 ml zilnic. Cura de vâsc are şi ea rol terapeutic. Vâscul se lăsă în apă rece până a doua zi, apoi se încălzeşte uşor, se strecoară, se beau trei ceşcuţe pe zi, timp de 2-3 săptămâni. Se prepară usturoi macerat în rachiu de secară.

Se folosesc trei căpăţâni de usturoi zdrobite într-o sticlă de un litru de rachiu, se macerează 14 zile, se consuma o lingură în fiecare zi, înainte de micul dejun. De asemenea, diabeticilor le este recomandat să mănânce jumătate de linguriţă de scorţişoară zilnic, deoarece aceasta echilibrează nivelul de zahăr din organism şi aduce rezultate benefice în ceea ce priveşte sănătatea inimii. Face minuni dieta bogată în acizi graşi Omega 3. Peştele este cea mai bună sursă, medicii recomandând cu precădere somonul, sardinele şi macroul, deoarece scad nivelul colesterolului rău din organism.

Sucuri şi salate


Ca tratament natural pentru diabet, fitoterapia mai recomanda un amestec din cerenţel (3 p), frunze de mur şi de afin (câte o parte din fiecare), sclipeţi (3 p), coji (teci) uscate de fasole verde (2 p). Se pune o linguriţă cu vârf de amestec la 250 ml de apă, se opăreşte şi se lasă să stea timp de trei minute, apoi se strecoară.

Se consuma, zilnic, 1,5-2 litri din acest ceai. Un alt leac este sucul crud de varză, consumul zilnic de morcovi proaspeţi, ceapă şi usturoi. întrucât rădăcină de obligeana vindecă aproape toate afecţiunile pancreasului, această plantă ajuta şi în diabet. Se lăsă o cană cu apă rece, pe timpul nopţii, cu o lingură rasă de rădăcină de obligeana, se încălzeşte uşor a doua zi, se filtrează şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă.

Frunzele şi mlădiţele de şoc sunt şi ele indicate în diabet, sub formă de ceai. Primăvara, este recomandată salata din frunze şi tulpini de păpădie, care este bine să fie consumată zilnic, timp de 4 săptămâni. 10-15 tulpini de păpădie pe zi pot produce o scădere totală a nivelului zahărului în sânge.

Rădăcinile de cicoare se pot oferi diabeticilor drept zarzavatul de regim cel mai bun. şi prazul este excelent. Peste 500 g de praz, tăiat până la vârfurile verzi, se toarnă 0,7 l de vin alb sec şi se lasă 24 de ore acoperit. Se filtrează şi lichidul se toarnă în sticle. Se bea, dimineaţa şi seara, câte o gură. Resturile pot fi puse pe pâine şi mâncate. Sucul de creson (năsturel), câte 60-150 ml/zi, amestecat cu apă sau lapte, ajuta la normalizarea glicemiei.

Reguli în alimentaţie


alimentatie diabet

– reducerea poftei de mâncare. în general, diabeticii ştiu să bea o lingură de ulei de măsline sau de scaieţi pentru a mobiliza glicogenul, sau un pahar cu apă, înainte de mese. Când apare senzaţia de foame, se consuma un fruct, o felie de pâine prăjită, un morcov, o roşie sau câteva felii de castravete.

– mâncaţi pe săturate, nu ţineţi post ca să slăbiţi, umpleţi stomacul ca să aibă suficient de lucru. Daţi-i alimente pe care le poate prelucra în mod normal.

– începeţi masa cu puţină salată verde, ruptă în fâşii, mestecata bine.

– sarea trebuie redusă la mai puţin de 7 g zilnic

– e indicată carnea de pasăre, pui sau viţel. în principiu, un diabetic fără complicaţii poate consuma aproximativ 150-200g carne slabă pe zi, fiartă sau friptă.

– se vor face bai progresive la picioare, duşuri reci, duşuri cu jet de apă pe tot corpul, frecţii, spălări cu oţet de mere.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!



loading...