Dezlegarea unui mister impresionant: Combustia spontana!

Combustia spontană este unul dintre cele mai stranii fenomene care se produc asupra corpului uman. Chiar dacă, de-a lungul timpului, au existat foarte multe cazuri de acest gen, ştiinţa, indiferent de stadiul evoluției sale, nu a reuşit nici în ziua de astăzi să explice misteriosul fenomen.

Larry Arnold, unul dintre specialiștii care a cercetat asiduu fenomenul de combustie spontană, îl defineşte ca fiind procesul prin care o persoană se aprinde subit fără a intra în contact cu o sursă de foc, exterioară sau interioară. În urma arderii corpul uman se transformă în cenușă, iar paradoxal hainele și mediul înconjurător nu sunt afectate deloc. Probabil aceasta este cauza pentru care combustia spontană rămâne un fenomen impresionant plasat în sfera paranormalului.

Caracteristicile combustiei spontane

  • Arderea nu are niciodată loc fără declanșator (conform teoriei candelei, o sursă de aprindere este întotdeauna prezenta în vecinătatea victimei).
  • Corpul supus combustiei spontane prezintă, de obicei, arsuri mult mai severe; arsurile nu sunt distribuite uniform pe corp; extremitățile pot rămâne neatinse, în timp ce trunchiul este adesea complet pulverizat, oasele fiind transformate în cenușă.
  • 80% dintre cazurile de combustie spontană au ca victime femei, dintre care majoritatea sunt fie supraponderale, fie alcoolice. Moartea survine, de regulă, după ce victimă a consumat alcool.
  • Arderea este localizată în corp. Obiectele din jur şi, deseori, hainele victimei rămân neatinse de foc.
  • Podeaua din jurul cadavrului rămâne, în cele mai multe cazuri, acoperită de un lichid vâscos, galben, uleios şi urât mirositor.
  • Toate cazurile s-au petrecut în spaţii închise. Victima este întotdeauna singură pentru lungi perioade de timp. Martorii din apropiere nu aud niciodată sunete, urlete de durere sau strigăte de ajutor.

Un fenomen de-a dreptul paranormal?

Circumstanțele în care se produce combustia spontană sunt şi ele dubioase pentru că în general persoanele viciate  de alcool sau de țigări sunt atinse de inexplicabilul fenomen. Pur şi simplu, aceste persoane, fără a intra în contact cu vreo sursă de căldura sau foc se aprind precum niște torțe. Ceea ce nu se poate explica este cum poate lua foc un corp fără să intre în contact cu focul? Ce declanșează acest fenomen şi care sunt cauzele sale reale?

O echipă constituită în 1996 şi alcătuită din experți în incendii a început investigarea câtorva dintre cele mai recente cazuri de combustie spontană. Punctul de plecare a cercetărilor avea să adâncească, însă, şi mai mult misterul. În crematoriile umane, deşi temperaturile ating valori extrem de ridicate, oasele nu ard în întregime; de cealaltă parte, combustia spontană incinerează cu o asemenea eficienta, încât oasele sunt prefăcute complet în cenușă.

Știința a găsit o explicație, însă argumentele nu sunt chiar imbatabile. Oamenii de ştiinţă încearcă să descrie producerea fenomenului prin intermediul efectului de candelă. Scenariul este următorul: este necesară o sursă cât de mică de căldură, spre exemplu, cea provocată de o țigară aprinsă, pentru că focul să ardă hainele şi pielea, suficient cât să elibereze grăsimea subcutanată. Aceasta va juca rolul unui combustibil, iar corpul va arde atâta timp cât va fi grăsime. În susţinerea acestei teorii par să vină faptul că în majoritatea cazurilor, membrele erau mai puţin afectate, în vreme ce trunchiul era ars integral. Mai mult decât atât, unul dintre semnele care indică o combustie spontană este prezența unei substanțe gălbui, grase şi urât mirositoare, ceea ce nu este altceva decât grăsimea arsă.

Loading...

De domeniul paranormalului

Cunoscută de mii de ani, combustia spontană a încercat a fi explicată în mai multe feluri. Dacă știința nu a reuşit să satisfacă prin explicațiile sale, atunci există şi alternativa, paranormalul. Se spune că doar persoanele care acumulează cantități impresionante de furie declanșează combustia internă. Focul mistuie individul pe dinăuntru, transformându-l în cenuşă. Singura problemă este că atunci când individul în cauză arde precum o torță, mediul înconjurător, adică podeaua, casă şi hainele cu care este îmbrăcat, rămân intacte.

Cu alte cuvinte, corpurile izbucnesc în flăcări fără vreo cauză exterioară, când, se ştie, în condiţii normale, corpul uman arde greu, deoarece este alcătuit, în proporţie de aproximativ 80% din apă.

Crematoriile folosesc temperaturi foarte ridicate pentru a arde corpurile umane, cu toate acestea oasele rămân intacte, spre deosebire de combustia spontană unde întreg corpul se transformă în scrum. Într-un crematoriu este nevoie de câteva ore pentru a arde un corp, în timp ce combustia spontană mistuie corpul uman în câteva minute. De aici putem concluziona că temperatura de ardere, în cazul combustiei interne, este de câteva ori mai mare decât cea folosită în crematoriul, şi totuşi, mediul înconjurător rămâne intact.

combustie

O altă perspectivă prin care se poate explica fenomenul de combustie spontană este faptul că individul ajunge la un  nivel scăzut al vibrațiilor energetice, prin consumul de alcool, țigări sau dezvoltarea sentimentelor nocive precum ura, încât corpul sau intra într-un proces de  purificare şi doar prin foc se realizează acest lucru. Această explicație care ţine de domeniul paranormalului este pe cât se poate de plauzibilă dacă ținem cont de vibrațiile scăzute pe care le manifestă anumiți indivizi. Dacă atunci când omul atinge iluminarea, corpul sau se transformă în energie pură atunci de ce să nu fie posibil ca atunci când vibrațiile energetice scat sub un anumit nivel să nu se declanșeze procesul de distrugere, în cazul nostru combustie spontană?loading...
S-ar putea să-ți mai placă și