Bizar

DEZASTRE SPAȚIALE. NASA, NEGLIJENȚĂ ȘI CINISM

Nu numai catastrofele terestre au marcat omenirea. De-a lungul timpului, omenirea a asistat la catastrofe spațiale care au marcat istoria.

În 28 ianuarie 1986, omenirea asista neputincioasă la o astfel de catastrofă. Naveta spațială americană Challenger se dezmembra la 73 de secunde de la lansare. Compartimentul echipajului a fost recuperat din ocean după mai multe căutări.

Nu se cunoaște momentul în care membrii echipajului au murit. Unii dintre ei au supraviețuit distrugerii inițiale. Totuși, naveta nu avea sistem de evacuare și astronauții nu au supraviețuit impactului cu oceanul.

Dezastrul a avut ca efect oprirea pentru 32 de luni a programului navetelor spațiale și formarea unei comisii care a investigat cazul. S-a constatat că managerii de la NASA știau că proiectul constructorului conținea un defect cu un potențial catastrofal la nivelul O-ringurilor.

De asemenea, aceștia au ignorat avertismentele inginerilor de a lansa naveta într-o zi atât de rece. Lansarea a fost televizată în direct datorită prezenței la bord a Christei McAuliffe, prima membră a proiectului Teacher în Space. Dezastrul a fost utilizat ca studiu de caz privind etica și siguranța în timpul zborurilor.

Lansarea a fost amânată câteva zile din cauza vremii nefavorabile, dar și a unor probleme la trapa exterioară. Prognoza meteo pentru ziua de 28 ianuarie arăta o temperatură de -1 un grad Celsius. Aceasta este temperatura minimă permisă pentru lansare. Inginerii au atras atenția că această temperatură poate avea consecințe asupra O-ringurilor.

Naveta și rezervorul exterior nu au explodat, ele s-au dezintegrat din cauza unor forțe aerodinamice. Trei dintre membrii echipajului au fost înmormântați individual. Rămășițele neidentificate ale celorlalți membrii au fost înhumate într-un mormânt comun.

Un alt dezastru s-a produs pe 1 februarie 2003. Naveta Columbia s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă. Și în acest caz, dezastrul a fost provocat de un incident aparent minor. O bucată din spuma izolatoare s-a desprins și a lovit aripa stângă.

Comisia care a anchetat cazul a concluzionat că avaria putea fi reparată prin ieșirea astronauților în spațiu și repararea daunelor. S-a dovedit că NASA nu a informat echipajul de avaria produsă.

Misiunea Columbia fusese amânată de 18 ori în doi ani, din cauza unor probleme tehnice. Potrivit anchetei, membrii echipajului au murit din cauza depresurizării rapide a cabinei, neavând timpul necesar să-și pregătească costumele speciale, care i-ar fi protejat.

nasa - DEZASTRE SPAȚIALE. NASA, NEGLIJENȚĂ ȘI CINISM

După acest dezastru, misiunile spațiale au fost suspendate până în anul 2005. Cele două dezastre au fost cele mai costisitoare din istoria NASA. Au murit 14 persoane, iar pierderile financiare au depășit 18 miliarde de dolari.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top