Destinul, un joc de forțe misterioase și foarte greu de înțeles

Predeterminare sau liber arbitru? Este o întrebare la care câțiva cercetători au încercat să dea un răspuns. De sute de ani, oamenii de știință, filosofii, teologii au încercat să rezolve această mare enigmă a umanității.

Popoarele antice aveau o opinie foarte clară cu privire la acest subiect. Viitorul, destinul sunt predeterminate. Nu există liber arbitru. Romanii, grecii, slavii, orientalii aveau credința că acțiunile au consecințe planificate.

Teologii susținători ai Bisericii catolice consideră că omul este rațional, asemănător lui Dumnezeu și își controlează deciziile. Aceeași teorie este susținută și de unii fizicienii care consideră că trecutul și viitorul sunt creații ale omului.

Teoria supercorzilor elimină liberul arbitru din existența umanității. Teoria susține existența a 10 dimensiuni. Nouă dintre acestea țin de spațiu și cea de a zecea este timpul. În aceste condiții, nu există liber arbitru, totul este predestinat, nu avem ce să alegem.

Activitatea cerebrală precede decizia conștientă


În anul 1983, a fost efectuat un experiment care susține că activitatea cerebrală precede actul de decizie. Un subiect a fost așezat în fața ecranului unui ceas de dimensiuni mari. Limbile ceasului se mișcau continuu, iar subiectul trebuia să apese pe un buton în momentul în care hotăra o anumită oră.

Electrozii plasați deasupra capului au înregistrat că decizia subiectului se realizează ulterior începerii activității cerebrale. Diferența a fost de câteva milisecunde.

Loading...

Experimentul a relevat că decizia conștientă este generată de inconștient. Dacă liberul arbitru nu există, suntem responsabili de faptele noastre? Un criminal este răspunzător de faptele sale? Răspunsurile sunt pro și contra. Mulți avocați au încercat să-și apere clienții invocând absența liberului arbitru.

Destinul, un joc de forțe impersonale


Liberul arbitru este o iluzie, afirmă cei care susțin existența destinului. Trăim într-un spațiu închis, în care există un singur drum pentru fiecare. Traseul nu poate fi schimbat.

destin

Dacă această teorie este adevărată, se pune întrebarea dacă suntem liberi cu adevărat, dacă libertatea nu este decât o iluzie.

În naivitatea sau orgoliul nostru, credem că suntem liberi să facem ceea ce vrem. Dar de unde vine ceea ce numim a vrea? Poate că suntem programați să trăim într-o matrice, prizonieri ai destinului.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și