DEȘEURILE SPAȚIALE, O POLUARE INVIZIBILĂ, DAR PERICULOASĂ

Uitați de pericolul extraterestru, este titlul unui articol dintr-un ziar american. Specialiștii americani au anunțat că stația spațială Tiangong 1 se va prăbuși pe suprafața terestră, la începutul lunii aprilie 2018.

În articol este tras un semnal de alarmă cu privire la obiectele spațiale fără piloți și care sunt un real pericol pentru umanitate. Prăbușirea lor poate produce un impact apocaliptic.

Tiangong 1 este prima stație spațială chineză, iar începând cu anul 2016, s-a observat că traiectoria s-a modificat, apropiindu-se periculos de mult de suprafața terestră. Agenția Spațială Europeană a făcut anunțul că până în 19 aprilie 2018, stația spațială se va prăbuși, însă nu se cunoaște locul unde se va produce coliziunea.

6000 de tone de deșeuri spațiale în orbita Pământului


În anul 2015, o revistă de specialitate estima că în orbita Pământului sunt peste 6000 de tone de resturi ale unor obiecte spațiale. Despre Oceanul Pacific se spune că este un adevărat cimitir al deșeurilor spațiale. Peste 260 de deșeuri spațiale de mari dimensiuni au căzut în apele oceanului.

Din cele 142 de tone ale stației orbitale Mir, 24 de tone au căzut în Oceanul Pacific. Stația se afla la o altitudine de 220 kilometri, moment în care vântul solar și erupția materiei coronare au dus la prăbușirea stației spațiale. Atmosfera a acționat precum o maree asupra stației spațiale.

Începând cu anul 1957 și până în prezent, în spațiu au fost lansate peste 5000 de navete spațiale și sateliți. Resturi ale acestora orbitează în jurul Pământului cu o viteză de 8 km/s. În majoritate, aceste deșeuri spațiale sunt de origine americană și rusească.

Loading...

Durata de viață a unui satelit depinde și de altitudinea la care se află. Sateliții care se află la o altitudine mai mare de 800 kilometri au o durată de viață de zeci de ani și probabilitatea să intre în coliziune cu suprafața terestră este mai mică.

deseuri spatiale

Nu se poate calcula cu exactitate locul de coliziune al deșeurile spațiale. În anul 1979, elemente componente ale stației spațiale Skylab s-au prăbușit în Australia. Din fericire, zona era puțin populată. S-a estimat că greutatea deșeurilor spațiale a fost de 20 de tone.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și