Desene rupestre, vechi de 35.000 de ani, descoperite in Pestera Coliboaia

Desene rupestre, vechi de 35.000 de ani, descoperite in Pestera Coliboaia

Peştera Coliboaia este una din cele mai interesante peşteri din România. În ea au fost găsite urme ale omului preistoric şi picturi ale acestuia datând din Gravettian sau Aurignacian, 35.000 de ani în urmă. Peştera se afla pe Valea Sighistelului la 5 km amonte de satul cu același nume din Judeţul Bihor la 560m altitudine, la 120m amonte de Peştera Măgura.

Aceste desene sunt mirifice pentru formă cât şi pentru vechimea lor. Aceste desene din peştera Coliboaia, au fost descoperite anul trecut, în septembrie, într-o zonă greu accesibilă din Parcul Naţional Apuseni. În urma analizelor, specialiştii au spus că picturile rupestre au peste 35.000 de ani şi au fost făcute aproximativ în acelaşi timp cu alte reprezentări grafice din peşteri din Franţa şi Spania.

Picturile sunt negre şi reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. S-a găsit, de asemenea, o gravură reprezentând un tors de femeie, probabil un simbol. Acest sit arheologic este foarte valoros din cauza picturilor ruseşti descoperite de speologi. Zona cu picturi din Peştera Coliboaia nu este una accesibilă publicului larg si probabil va rămâne aşa, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi, zona este sub protecţie, închisă.

Cercetările în Peştera Coliboaia vor fi extinse până în anul 2013, în cadrul unui proiect iniţiat de cercetătorii muzeului orădean, împreună cu colaboratorii lor din Franţa.

Loading...

loading...

Related posts