Descoperiri uimitoare care au schimbat lumea

Pe 19 septembrie 1991, Erika și Helmut Simon din Nurenberg au descoperit un corp omenesc în munții Alpi. La început, atât ei, cât și echipa de intervenție sosită la scurt timp după aceea, au crezut că este vorba despre un alpinist care murise acolo cu 10 sau 20 de ani în urmă.

Corpul era de culoare brună, lipsit de păr, pe jumătate îngropat în zăpada de pe ghețarul Similaun.Vremea mai caldă de la sfârșitul secolului al XX- lea a topit o parte din ghețar, descoperind cadavrul. Diversele obiecte mici găsite în jurul trupului au sugerat rămășițele unui echipament demodat, astfel încât autoritățile au început să se gândească la un accident montan petrecut în secolul al XX-lea, apoi la ceva cu mult mai vechi.

Toporul din cupru găsit lângă corp sugera că acesta ar putea data chiar din epoca bronzului. Datarea cu carbon radioactiv a indicat o dată chiar mai timpurie, 3300î.H. Astfel de corpuri au mai fost ocazional, dar acestea nu au o vechime mai mare de 1000 sau 2000 de ani.

Există mumii egiptene cu mult mai vechi, dar nimic atât de vechi nu a fost găsit în Europa. Otzi așa cum a fost numit, este singurul european preistoric bine conservat care a fost descoperit vreodată. Moartea și conservarea prin înghețare a Omului Zăpezilor ne-au oferit în mod neașteptat informații detaliate despre felul în care oamenii au trăit și au murit în trecut.

Bucăți din îmbrăcămintea Omului Zăpezilor au supraviețuit. Pe dedesubt purta o flanelă și o centură. Purta de asemenea bretele care îi susțineau pantalonii din piele, foarte asemănători cu cei purtaţi de indienii din America de Nord. Un strat intermediar consta dintr-o tunică făcută din fâșii din piele de animal cusute cu grijă cu fire din tendoane de animal. Alternarea unor fâșii din blană de culoare maro și neagră crea un model cu dungi.

Loading...

Această tunică trebuie să fi fost un lucru splendid atunci când a fost confecționată, însă la momentul morții lui Otzi ea fusese cârpită de mai multe ori. Acoperământul exterior cuprindea încălțăminte din piele și o pelerină de aproximativ un metru lungime făcută din iarbă împletită cu șapte sau opt împletituri în formă de cruce care susținea partea superioară și un rând de franjuri în partea de jos.

Otzi purta de asemenea o căciulă de blană în formă de stup de albine. Otzi era în vârstă de 30-40 de ani, avea 160 cm înălțime și părul șaten ondulat. Pe piele avea tatuate niște însemne ciudate. Nu păreau să aibă un caracter decorativ. E posibil să fie semnele unui tratament prin acupunctură potrivit pentru vreo boală de care suferea.

O altă variantă ar fi că erau marcaje ale stadiilor parcurse în dobândirea statutului de adult. În majoritatea societăților există ritualuri de trecere care care marchează intrarea individului într-un nou stadiu de viață, confirmări, Bar Mitzvah, examene de admitere, ceremonii de absolvire, nunți. Este posibil ca ansamblul tatuajelor sale să reprezinte un CV complet al statutului său în societate. Este improbabil că vom putea afla vreodată ce reprezentau acele semne, întrucât nu avem nicio modalitate de a le decoda, deși faptul că poseda cel mai timpuriu topor din cupru cunoscut în Europa este un eventual indiciu al unei poziții sociale înalte.

Extrema subțirime a corpului se datora uscării acestuia după moarte. Experții legiști au presupus inițial că Otzi fusese surprins de o furtună puternică și își găsise adăpost într-o grotă dintr-o stâncă din apropierea ghețarului, murind acolo de hipotermie. Abia 10 ani de zile mai târziu, când a fost expus unei noi serii de raze X, experții au observat că trecuseră cu vederea ceva extrem de important. Înfipt în umărul cadavrului era capul unei săgeți din piatră. O nouă privire asupra cadavrului a dezvăluit existența unei răni proaspete în piele, în locul respectiv.

Otzi fusese rănit. O examinare mai atentă a locului și a diferitelor obiecte din jurul lui a arătat că Otzi a fost nu doar rănit grav și alungat în munți, dar ucigașii săi l-au vizitat, mutându-i corpul și împrăștiindu-i lucrurile. Moartea lui Otzi și conservarea lui vreme de 5000 de ani a fost pentru cercetători un eveniment neașteptat. Gândirea noastră se extinde, prin aflarea unor noi lucruri despre trecut.

Ca să ne cunoaștem cu adevărat trebuie să știm cine suntem și de unde venim

 Pe Pământ au existat oameni sau măcar ființe cu înfățișare omenească încă de acum 3 milioane de ani. Cei mai timpurii, cu înfățișare mai curând de maimuțe decât de oameni, sunt cunoscuți sub numele de humanoizi.

otzi

Unele tipuri umane mai avansate, ca Homo erectus, omul în poziție verticală, își puteau confecționa unelte din piatră și puteau merge doar pe cele două picioare din spate în loc de toate patru. Știau, de asemenea, să aprindă focul. Creierul lor era însă destul de mic, așa că aveau o capacitate intelectuală destul de limitată.

Primii oameni în adevăratul sens al cuvântului au apărut în Africa, acum 2 milioane de ani

Primul portret de femeie din lume, a fost sculptat din fildeș acum 25000 de ani, în Franța, reprezentând un cap de femeie.
Nivelul mărilor era scăzut acum 38000 de ani, ceea ce a făcut ca mările mai puțin adânci de astăzi să fi fost pe vremea aceea uscat. Pe atunci oamenii puteau merge pe jos în Britania prin sudul Mării Nordului.

Se cunoaște din descoperirile de pe fundul mării din regiunea Dogger Bank că oamenii obișnuiau să vâneze mamuți în aceste locuri.
Era posibil să mergi din Asia până în America de Nord doar traversând un pod de pământ în zona strâmtorii Bering. Nu mult după aceea, primii oameni au ajuns în Australia pornind din Asia, tot prin intermediul unui pod de pământ, deși este posibil ca o parte din drum să fi fost străbătut cu barca.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și