Descoperirea unei amprente umane, veche de 16.000 de ani, schimbă istoria Americii

Descoperirea unei amprente umane, veche de 16.000 de ani, schimbă istoria Americii

Descoperirea unei amprente umane poate schimba întreaga istorie a Americii. Există câteva descoperiri care pot schimba modul în care vedem și înțelegem istoria. Arheologii din Chile cred că au făcut o astfel de descoperire. Au descoperit o amprentă umană de aproximativ 15.500-16.000 de ani.

Este cea mai timpurie dovadă care arată că oamenii au trăit pe teritoriul Americii încă din cele mai vechi timpuri. Această descoperire va modela pentru totdeauna viziunea asupra vieții pe continentul american.

Amprenta umană a fost descoperită în Chile, la situl arheologic de la Pilauco și datează din perioada Pleistocenului.

Amprente umane din Pleistocen

Amprenta a fost descoperită în 2010, în apropierea unei case moderne, de „un student la Universidad Austral din Chile”. Chiar dacă la prima vedere amprenta pare a fi de origine umană, oamenii de știință au fost precauți, deoarece ar fi putut să fie făcută de un animal cu labele deformate. În urma studiilor, s-a confirmat că ea a aparținut unui om și este cât se poate de reală.

amprente umane
Pe baza testelor de imprimare pe picior pe care le-au realizat, oamenii de știință cred ca amprenta provine de la piciorul drept

Se crede că amprenta a fost îngropată sub trei straturi de reziduuri, ceea a păstrat-o foarte bine pentru posteritate.

Oamenii de știință, în urma unor ample studii, au stabilit că amprenta a aparținut unui bărbat cu greutate corporală ușoară.

Se crede că amprenta a fost făcută de un om care a cântărit 70 de kilograme care a fost „din specia Hominipes modernus, o rudă a lui Homo sapiens. Acest aspect a fost stabilit printr-o tehnică specială care constă în examinarea științifică a urmelor găsite în sediment. Astfel, specialiștii
care au comparat marca cu alte urme au fost capabili să stabilească faptul că a fost făcută de Homo modernus.

Dovezi ale oamenilor

Odată ce a fost descoperită, a fost trimisă la un laborator specializat, unde a fost analizată. Mai mult de atât, materialul vegetal organic, descoperit în apropierea ei, a fost analizat cu ajutorul tehnicii radiațiilor de carbon și astfel s-a ajuns la concluzia că are o vechime exactă de 15.600 de ani.

amprente umane

Acest lucru a făcut-o „cea mai veche amprentă găsită în America.” În timp ce alte amprente au fost descoperite, niciuna nu este la fel de veche ca cea descoperită în orașul Osorno.

Această amprentă schimbă istoria continentului american, pentru că până la ea, s-a crezut că oamenii au venit în America din Asia prin Strâmtoarea Bering. Cu toate acestea, amprenta umană demontează pentru totdeauna această teorie și oamenii au existat încă din cele mai vechi timpuri pe continentul american. Arheologii sunt de părere că o cultură paleo-indiană a fost cea care a ocupat pentru prima dată continentul american.

Cine a descoperit America?

Descoperirea oferă dovezi ale „colonizării Patagoniei de Nord ” în perioada Pleistocenului târziu. Descoperirea unei amprente umane sprijină dovezile găsite la Monte Verde , Chile, că această regiune din extremitatea sudică a Americii a fost colonizată mult mai devreme decât s-au gândit arheologii. Aceasta, la rândul său, susține așa-numitul model de migrație de coastă.

amprente umane

Această teorie susține că primii coloniști care locuiau în America au migrat de pe liniile de coastă și pot sugera că locuitorii insulelor din Pacific au fost primii care s-au stabilit pe continent și primii oameni care au descoperit America.

Amprente umane ciudate pe tot globul

Descoperirea acestei amprente umane nu este o singularitate. În mai multe locuri de pe glob s-au descoperit asemenea amprente, care sugerează cât se poate de clar că istoria trebuie rescrisă.

Referințe

A late Pleistocene human footprint from the Pilauco archaeological site, northern Patagonia, Chile – journals.plos.org

Oldest human footprint found in the Americas confirmed in Chile: researcher – reuters.com

Footprint found in Chile is ‘oldest’ in Americas – rte.ie

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)