DESCOPERIREA FORMELOR DE VIAȚĂ PE MARTE, O PROVOCARE PENTRU OMENIRE

DESCOPERIREA FORMELOR DE VIAȚĂ PE MARTE, O PROVOCARE PENTRU OMENIRE

De curând, a fost publicată informația conform căreia a fost descoperită apă sub formă lichidă pe o suprafață cu o lungime de 200 km, un adevărat lac, în apropiere de polul sud marțian.

Știrea a făcut înconjurul lumii și mulți oameni de știință și-au pus întrebarea dacă există forme de viață în acest mare rezervor de apă, care se află sub calota polară australă.

Dimitri Titov este unul dintre cercetătorii care lucrează pentru proiectul Mars Express și care a declarat că această descoperire îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă evoluția planetei Marte, istoria ei și posibilitatea de a fi locuită.

Descoperirea a fost realizată de Agenția Spațială Europeană care a trimis în orbita planetei Marte o sondă spațială, a cărei lansare a avut loc acum 15 ani. Rezervorul de apă este sub calota glaciară, la o adâncime de 1,5 km, în apropierea polului sud marțian.
Pentru că sonda spațială a reușit să repereze rezervorul de apă, s-a estimat că acesta trebuie să aibă o anumită adâncime.

Sonda spațială a transmis informații cu privire la existența unui imens rezervor de apă, acum câțiva ani. Cercetătorul Roberto Oresei, coordonatorul acestui program, nu a făcut publice aceste informații, considerând că trebuie să fie sigur asupra informațiilor transmise de sonda spațială.

Sunt multe întrebări care își așteaptă răspunsul cu privire la excepționala descoperire. Una dintre acestea se referă la, cum a rezistat un imens rezervor de apă lichidă, în condițiile în care pe Marte sunt temperaturi extrem de scăzute.

Există viață în rezervorul de apă marțian?

Răspunsul este legat de cantitatea de sare existentă în apă și temperatură. Roberto Oresei a estimat că este posibil ca o serie de forme de viață și-ar fi putut găsi refugiul în acest rezervor cu apă.

Oresei a mai declarat că acum 3,5 miliarde de ani, atunci când temperaturile de pe Marte nu erau atât de scăzute, planeta era acoperită cu lacuri, râuri și mări. Rezervorul cu apă descoperit pe Marte a fost numit Shalbatana și are dimensiunile aproape egale cu lacul Neuchatel, Elveția și este posibil să aibă o adâncime de cinci metri.

Începând cu secolul al XX-lea, teoria conform căreia există viață pe Marte a avut tot mai mulți susținători, dat fiind faptul că are cele mai multe similitudini cu Pământul și este cea mai apropiată planetă.

S-a estimat că acum 3,7 miliarde de ani, pe Marte a avut loc o intensă activitate seismică care a generat temperaturi ridicate, calota glaciară s-a topit și au apărut forme de viață.

Fizicianul John Brandenburg a avansat teoria conform căreia pe planetă ar fi existat două civilizații, Cydonienii și Utopianii. Între cele două civilizații au fost numeroase conflicte care s-au finalizat cu un devastator război nuclear. Mărturie în acest sens ar fi culoarea roșie a solului marțian și cantitățile mari de xenon 129 care se găsesc în atmosfera marțiană.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)