Descoperire uimitoare: Un gaz trecut sub zero absolut devine extrem de fierbinte

Descoperire uimitoare: Un gaz trecut sub zero absolut devine extrem de fierbinte

Zero absolut (temperatura de 0 K) este punctul de pe scara termodinamică la care energia termică a unui sistem își atinge minimul, în sensul că nu se mai poate extrage căldură din sistem. Sau cel puțin așa credeau oamenii de știință până în momentul în care o echipă de specialişti de la Universitatea Ludwig-Maximilian şi Max Planck Institute din Munchen au reușit să creeze un gaz care atinge temperaturi mult sub zero absolut.

Temperatura unui corp influențează direct proporțional atomii unui corp, cu cât temperatura este mai scăzută cu atât atomii sunt mai lenți, iar atunci când temperatura este crescută cu atât viteza atomilor crește. Aceasta este o teorie care urmează a fi spulberată odată cu noua descoperire, pentru că cercetătorii au reușit cu ajutorul unei camere vid și un laser să încetinească atomii unui gaz atunci când s-a apropiat de zero absolut. Atomii s-au aranjat sub diverse forme, dar le-a fost oferită energia necesară trecerii la o stare superioară. Astfel, majoritatea atomilor au devenit foarte activi, iar distribuția Boltzmann s-a inversat brusc. Teoretic, în acel moment s-a depășit temperatura de zero absolut și gazul a devenit extrem de fierbinte.

dv028069

O distribuție Boltzmann inversată este marcată în general de temperaturi negative absolute și este exact ceea ce am realizat. Totuşi acest gaz nu mai este rece în clipa în care depășește temperatura negativă absolută, ci devine brusc cald. Acesta este mai cald ca la orice temperatură pozitivă„, susține fizicianul Ulrich Schneider.

Acest pas efectuat de oamenii de știință este extrem de important pentru că deschide ușa care conduce spre studierea comportamentului energiei negative. Astfel, se vor putea studia și înţelege comportamentele elementelor energiei negative.

loading...

Related posts