Mistere

inversarea polilor
Descopera

Descoperire socanta! Inversarea polilor magnetici se va produce in timpul vietii noastre

5views

Cercetatorii au fost luati prin surprindere de acest fenomen care va avea loc mai repede decat se credea, anuntand ca vom fi cu totii martori chiar in aceasta viata.

O noua inversare a polilor magnetici ai Pamantului ar putea sa se produca in viitorul apropiat, in timpul vietii noastre, conform unor analize ale datelor cu privire la campul magnetic terestru, culese atat in cadrul misiunii Swarm apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Polii magnetici s-au inversat de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre. Astfel, in urma cu aproximativ 800.000 de ani, nordul magnetic se afla deasupra Antarcticii, iar sudul magnetic se afla suprapus nordului geografic.

Oamenii de stiinta au estimat ca un ciclu de inversare a polilor magnetici incepe prin slabirea continua a campului magnetic intr-un interval de cateva mii de ani. Apoi, cand campul magnetic devine suficient de slab, polii se inverseaza, iar campul magnetic revine la intensitatea sa maxima.

Noul studiu indica insa ca ultima inversare a polilor magnetici s-a produs intr-un interval de timp relativ scurt, de doar 100 de ani. In prezent, conform masuratorilor, campul magnetic al Pamantului se afla in stadiul de slabire.

Datele adunate in cursul acestei veri de sistemul de sateliti Swarm, apartinand ESA, indica faptul ca acest camp magnetic isi pierde din intensitate de 10 ori mai rapid decat se credea initial.

Loading...

Daca pierderea intensitatii s-ar fi produs mai lent, ar fi ramas valabila predictia privind inversarea polilor magnetici peste cateva mii de ani, dar in conditiile semnalate de ESA aceasta predictie s-ar putea dovedi mult prea optimista.

inversarea polilor

„Nu stim daca urmatoarea inversare se va produce la fel de brusc ca si ultima, dar nici nu putem sti ca nu va fi asa”, a comentat Paul Renne, director al Centrului pentru Geocronologie de la Universitatea California din Berkeley.

Sursa: agerpres.ro

loading...