Descopera

Descoperire incredibilă: Adevaratul „cod al lui da Vinci”

Oamenii de stiinta de la Cambridge au gasit o nou dovada a geniului stiintific al lui Leonardo da Vinci.

O pagina adnotata de Leonardo da Vinci a fost sursa unei descoperiri uimitoare a unei echipe de cercetatori de la Universitatea din Cambridge, care si-au dat seama ca geniul renascentist ar fi demonstrat una din marile legi ale fizicii cu mult inaintea descoperirii sale oficiale, relateaza luni directmatin.fr.

In anii 1920, adnotarile lui Da Vinci pe pagina ingalbenita de vreme au fost considerate mazgaleli „fara importanta” de directorul Muzeului Victoria and Albert din Londra, unde se pastreaza foaia. Pe coala este schitata figura unei batrane si scris textul „cosa bella mortal passa e non dura” (frumusetea mortala trece si nu dureaza). A fost suficient pentru a o uita in fundul unui dulap.

Insa recent o echipa de la Universitatea din Cambridge, condusa de profesorul in inginerie Ioan Hutchings, a examinat din nou bucata de hartie din 1493. Cercetatorii si-au dat seama ca in diagramele sale, infatisand greutati ridicate de funii si scripeti, artistul si omul de stiinta italian teoretizase principiile legilor frictiunii intre doua obiecte.

In scrierea sa speculara (care se citeste cu ajutorul unei oglinzi) caracteristica, Da Vinci isi precizeaza si ideea. El enunta faptul ca „frictiunea dubleaza efortul cand greutatea creste de doua ori”. Aceasta „afirmatie fara echivoc dovedeste faptul ca el intelesese deja aceste legi fundamentale”, sustine profesorul Hutchings.

Leonardo da Vinci si-a continuat studiile cativa ani, realizand si alte scheme decat cea pastrata la Cambridge (ale caror principii sunt utilizate si in prezent in invatarea fizicii).

da vinci - Descoperire incredibilă: Adevaratul "cod al lui da Vinci"

 Pana acum, fizicianul francez Guillaume Amontons (inventator si al barometrului, care a determinat si zero absolut) era considerat cel care a pus bazele acestei teorii, cu doua secole mai tarziu, in 1699, incheie directmatin.fr
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top