Descoperire incredibila a astronomilor: Nimeni nu se astepta la asa ceva

Astronomii au facut o descoperire remarcabila. Ei au identificat un asteroid mai putin obisnuit, inconjurat de inele, asemenea planetei Saturn din sistemul nostru solar.

Specialistii in domeniu au fost luati prin surprindere de existenta unui asemenea corp ceresc cu totul neobisnuit, scrie Wired. Ei nu cunosc deocamdata mecanismul prin care astfel de structuri s-au format in jurul asteroidului.

Un corp ceresc unic

Numele lui este Chariklo si se gaseste undeva intre planetele Saturn si Uranus. Are un diametru de aproximativ 250 de kilometri, fiind unul dintre cei mai mari asteroizi aflati in apropierea Pamantului. Expertii in astronomie l-au studiat cu atentie in iunie 2013, in timp ce Chariklo trecea prin fata unei stele indepartate.

Ciudatul corp ceresc e inconjurat de doua inele dense, late de doar cativa kilometri. Analiza spectroscopica a mai relevat faptul ca inelele sunt formate partial din apa inghetata. Acest corp ceresc a fost descoperit in anul 1997, fiind observat pentru a doua oara abia in 2008.

O asemenea caracteristica e intalnita mai ales in cazul planetelor, si nu al asteroizilor. Este posibil ca in trecut sa se fi produs un impact intre asteroidul neobisnuit si un alt corp ceresc mai mic, ceea ce a dus la desprinderea unei cantitati destul de mari de resturi.

Loading...

Acestea s-au grupat apoi sub forma unor inele, care au fost tinute pe loc de gravitatie. Este posibil ca el sa fi avut chiar si un mic satelit care il orbita.

corp ceresc misterios

Prin studierea acestor inele neobisnuite, expertii pot afla mai multe informatii legate de formatiuni similare, de dimensiuni mai mari, prezente in jurul planetelor.

Ziareloading...
S-ar putea să-ți mai placă și