Descopera

Descoperire impresionantă. Africa se va rupe în două

Oamenii de știință de la Universitatea California din San Diego şi de la Institutul de Oceanografie Scripps au realizat un studiu care indică faptul că în viitor continentul african se va rupe în două și astfel se va crea un nou ocean.

Descoperirea constă în faptul că sub placa tectonică africană se află o coloană imensă de rocă topită, care în viitorul îndepărtat va produce ruperea continentului în două. Acesta este motivul pentru ca Terra va deține un continent în plus, dar și un ocean nou.

Inițial geologii au descoperit o fisură în partea de est care se mărește în fiecare an. Pornind de la acest fapt, a fost realizat un studiu amplu, care a scos la iveală secretele plăcii tectonice.

Experții bănuiau încă din 1912 că panașele de mantă sunt responsabile de mișcarea continentelor, atunci când Alfred Wegener a demonstrat că Africa și America de Sud au fost cândva un singur continent și din motive similare s-a în două bucăți imense. Acesta este și viitorul Africii, care peste mai mult sau mai puțin de 10 milioane de ani se va rupe pur și simplu în două.

David Hilton si echipa sa de cercetători au mers în zona Valea Marelui Rift din Tanzania, unde au prelevat mostre de gaz din vulcani. Iniţial s-a crezut că este vorba despre două panașe care provoacă ruptura continentului, dar rezultatele obținute în zona spun cu totul o altă poveste.

Africa Descoperire impresionantă. Africa se va rupe în două

Concluzia a fost trasă în urma identificării gazului prelevat, care este compus din neon-22 şi heliu-3 și astfel s-a confirmat ipoteza că o singură panașă de magmă se face responsabilă pentru ruptura continentului.

loading...
Comments
To Top