Descopera

Descoperire de proportii astronomice in Egipt. Iata ce au aflat arheologii

O cometă a explodat deasupra Egiptului în urmă cu 28 de milioane de ani, lăsând în urmă un „misterios” cristal negru – primul material provenit dintr-un nucleu de cometă ce a fost descoperit până în prezent pe Terra, a anunțat marți echipa de oameni de știință care a realizat descoperirea, transmite AFP.

„Cometele ne brăzdează dintotdeauna cerul — acei bulgări murdari de gheață amestecată cu praf — dar niciodată până acum nu a fost identificat pe Pământ material provenit dintr-o cometă”, a precizat profesorul David Block de la Universitatea sud-africană de la Witwatersrand, ne informează Agerpres.

Faraonul egiptean Tutankamon a avut o broșă în formă de scarabeu făcută din sticlă de siliciu galbenă, substanță rezultată după ce explozia cometei a încălzit nisipul până la 2.000 de grade Celsius. În urma acestei explozii, pe Pământ a ajuns și un cristal de rocă negru, conform unui comunicat al universității.

Acest cristal de rocă reprezintă „prima dovadă a unei comete care pătrunde în atmosfera Pământului și explodează, provocând o ploaie de foc ce a distrus totul în calea sa”, se precizează în comunicat.

Acest cristal, descoperit încă din 1996, a fost analizat de o echipă de geologi, fizicieni și astronomi. A stat degeaba o lungă perioadă de timp, până a ajuns în mâinile unui cercetător care studiază diamantele, conform profesorului Jan Kramers de la Universitatea din Johannesburg.

Șocul impactului a dus la formarea unor diamante microscopice pe acest cristal de rocă, iar studiile realizate asupra sa au demonstrat că nu este vorba de o piatră ordinară. Acest cristal de 30 de grame prezintă o trăsătură caracteristică rocilor extraterestre și este totuși diferit față de meteoriți, susține Kramers.

loading...

„Dacă o comparăm cu meteoriți… aceștia din urmă conțin doar aproximativ 3% carbon, iar acest cristal conține 65% carbon”, a precizat el pentru AFP.

Analizele chimice i-au condus pe experți spre concluzia clară că este vorba despre „primul specimen cunoscut de nucleu al unei comete”, conform cercetătorilor de la Universitatea din Witwatersrand.

egipt - Descoperire de proportii astronomice in Egipt. Iata ce au aflat arheologii

Denumit Hypatia, după celebra astronoamă și filosoafă din Alexandria ce s-a născut în anul 350, acest cristal de rocă îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine procesul de formare a sistemului nostru solar.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top