Descoperim o civilizație extraterestră? Iată care sunt previziunile

Descoperim o civilizație extraterestră? Iată care sunt previziunile

Descoperim o civilizație extraterestră sau nu? Se estimează că în următorii 20 de ani vom intra în contact cu extratereștrii. Iată care sunt motivele pentru care specialiștii cred acest lucru.

Descoperirea unei civilizații extraterestre a devenit un punct de maximă importanță pentru omenire. Din acest motiv, specialiștii au lansat un nou program prin care s-au transmis două seturi de mesaje către două planete, care ar putea susține viața.

Mesaje trimise în spațiu

Astronomii au transmis mesajele binare spre steaua GJ273. În acest sistem solar se crede că sunt nu mai puțin de 2 planete, care ar putea să susțină viața. Acesta este motivul pentru care oamenii de știință au ales să trimită mesajele codificate, care vor ajunge în nu mai puțin de 12 ani lumină.

Aceste mesaje fac parte dintr-un nou proiect, intitulat Sónar Calling, coordonat de cei de la METI Internațional (Messaging Extraterrestrial Intelligence) și al Institutului de Studii Spațiale din Catalonia (IEEC). Se crede că în următorii ani, adică după 2042, atunci când mesajul de la civilizația extraterestră se va întoarce pe Terra, se va descoperi o planetă locuită de către o civilizație similară ca a noastră.

Descoperim o civilizație extraterestră
Descoperim o civilizație extraterestră?

Mesajele trimise către GJ273 au inclus un tutorial științific și unul matematic, precum și 33 de fragmente muzicale. Mesajul a fost trimis într-un cod binar pe două frecvențe radio diferite, în zilele de 16, 17 și 18 octombrie, utilizând antena radio din cadrul Incoherent Scatter Scientific Association din Tromsø, Norvegia.

Descoperim sau nu extratereștrii?

Cu toate acestea există numeroase variabile, care vor pune sub semnul întrebării descoperirea unei planete, pe care să existe o civilizație avansată din punct de vedere tehnologic. În primul rând, există numeroase voci, care susțin că o civilizație odată ajunsă la un grad mare al dezvoltării, nu mai are nevoie de o planetă pentru a-și duce viața. Această teorie dezvoltă ideea de vulnerabilitate. O civilizație avansată devine vulnerabilă pe o planetă.

În al doilea rând, specialiștii au codat un mesaj binar, pe care l-au trimis la întâmplare spre un sistem solar. Este posibil ca acel mesaj, chiar dacă este recepționat de o civilizație extraterestră să nu fie înțeles sau decodat. Din acest motiv este posibil ca să nu primim niciodată un răspuns.

Un alt aspect, susținut tot mai des de fizicianul Stephen Hawking, este că prin aceste semnale putem să ne dezvăluim locația, iar o civilizație extraterestră violentă să trimită nave spre Terra pentru a o distruge.

Acest aspect este unul crucial în dezvoltarea civilizației umane, iar fizicianul de renume mondial trage un semnal de alarmă, pe care astronomii continuă să-l ignore. De ce suntem atât de siguri că extratereștrii vor fi prietenoși cu noi?

În următorii 20 de ani descoperim o civilizație extraterestră?

Oamenii de ştiinţă ruşi cred că în următorii 20 de ani omenirea va intra în contact direct cu o civilizaţie extraterestră.Geneza vieţii este atât de previzibilă precum formarea atomilor. Există viaţă şi pe alte planete şi o vom găsi în următorii 20 de ani.”, susţine  Andrei Finkelstein, director la Academia de Ştiinţe din Rusia.

Descoperim o civilizație extraterestră

Participând la un seminar dedicat vieţii extraterestre,  Andrei Finkelstein, a declarat că aproximativ 10% dintre planetele cunoscute de om, seamănă într-o foarte mare măsură cu Pământul. În cazul în care pe o asemenea planetă se găseşte apă, atunci în mod cert că acolo putem să găsim şi extratereştrii. Ei pot semăna atât de bine cu omul încât pot avea 2 mâini, două picioare şi un singur cap.Ei pot avea culoarea pielii diferită, dar şi oamenii sunt aşa”, crede omul de ştiinţă rus.

Institutul Finkelstein funcţionează încă din anul 1960 şi se bazează pe un program special de interceptare a semnalelor radio care circulă prin spaţiu.

În tot acest timp, cercetătorii din cadrul programului au încercat să descopere o civilizaţie extraterestră, dar nu au reuşit până în prezent. Când oamenii de ştiinţă susţin că în următorii 20 de ani o civilizaţie extraterestră va fi descoperită nu putem decât să aşteptăm cu interes acea zi magnifică.

Suntem la un pas să descoperim o civilizație extraterestră?

Un semnal, extrem de puternic, a fost captat în 2015 prin programul de descoperire a vieții extraterestre, SETI. Provine de la o stea, din constelația Hercule, care se află la 95 de ani lumină de Terra.

Semnalul extraterestru a fost detectat în 15 mai 2015 , de către telescopul RATAN-600, care aparține Academiei Ruse de Cercetare. Semnalul a fost ținut la secret din motive de securitate națională, dar întreaga poveste a fost făcută publică în momentul în care reporterul  Paul Gilster, a realizat un reportaj sub numele de “Semnalul puternic în direcția HD164595”.

HD164595 este steaua de pe care a fost trimis mesajul. Specialiștii susțin că aceasta se află la circa 95 de ani lumină și se află în constelația Hercule. Steaua este similară cu Soarele nostru, având același proprietăți fizice.

O civilizație avansată sau nu?

Odată ce a fost făcută publică știrea, numeroși oameni de știință au încercat să găsească originea acestui semnal necunoscut. Se spune că semnalul ar putea proveni de la un așa numit ”far de izotropi”, ceea ce înseamnă că semnalul provine de la o sursă de energie care la l-a emis cu aceeași intensitate în toate direcțiile. Acest fapt indică că civilizația care l-a creat este de timpul Kardashev II.

Descoperim o civilizație extraterestră

În lucrarea științifică, “Transmiterea informațiilor de către civilizațiile extraterestre”, astronomul rus, Nikolai Kardashev, susține că orice civilizație de tipul Kardashev II poate să valorifice energia pe care o produc stelele. Cel mai concludent exemplu este cel al Sferei Dyson, care au putea îngloba un soare și astfel i-ar capta întreaga energie pentru a o trimise spre o sursă anume, adică o planetă.

Cu toate acestea, există voci care susțin că dacă semnalul ar fi fost transmis la întâmplare în întreaga galaxie, ar fi fost nevoie de o sursă incredibilă de energie. Dar dacă semnalul ar fi fost trimis doar spre Sistemul Solar? Specialiștii ne spun că atunci avem de-a face cu o civilizație avansată, de timpul Kardashev I.

Aceste civilizații au obținut energie din toate formele posibile de pe planeta lor, pe care o numim planeta mamă. Aceste civilizații pot schimba clima de pe planeta lor. Cerințele acestei civilizații sunt foarte mari, încât toate sursele de energie de pe planetă sunt în curs să se epuizeze. Kardashev consideră că civilizația noastră va atinge acest punct în 2200.

”Semnalul este extrem de provocator pentru specialiști, care au cerut o monitorizare permanentă a stelei HD164595 ”, susține Glister. Și chiar așa s-a și întâmplat, când aparatura din cadrul programului SETI a fost îndreptată spre această stea misterioasă.

De asemenea, este posibil ca civilizația extraterestră care l-a transmis să existe pe o planetă din acest sistem solar. Această planetă nu a fost încă descoperită, dar cu toate acestea, descoperirea vieții extraterestre se află doar la un singur pas distanță.

Semnalele care nu pot fi explicate de astronomi

Odată cu dezvoltarea erei informaționale, omul a încercat să descopere cât mai mult din misterul Universului și în același timp a încercat să facă tot posibilul pentru a localiza forme de viață inteligente de pe celelalte planete.

Dacă tehnologia nu i-a permis omului să iasă din sistemul solar. localizarea vieții în Univers s-a făcut prin descoperirea și captarea semnalelor provenite din îndepărtatul spațiu. Numeroase au fost semnalele captate și nu de puține ori s-a crezut că diferite civilizații extraterestre au fost descoperite.

În 1967, cercetătoarea britanică Jocelyn Bell Burnell a fost uimită de semnalele pulsatorii captate din spațiu. S-a crezut că sunt transmise de către o civilizație extraterestră care își avea planeta înafara sistemului nostru solar. Focul de paie a fost stins repede pentru ca în cele din urmă să se demonstreze că semnalele pulsatorii nu proveneau de la o formă de viață, ci erau transmise de două stele, care se rotesc foarte repede. Datorită semnalelor pulsatorii, acest tip de stea a fost denumit pulsar.

În prezent, o altă serie de mesaje, denumiteFast Radio Bursts” (FRB), îi face pe specialiști să creadă că sunt atât de aproape de descoperirea unei civilizații extraterestre.

Semnalele FRB

Semnalele FRB au durată scurtă şi se petrec aleator, motiv pentru care sunt greu de găsit şi greu de studiat. Cercetătorii nu ştiu ce anume ar putea declasa aceste impulsuri intense şi de scurtă durată, aşa că speculează că ar putea fi orice,de la ciocniri ale stelelor, la mesaje artificiale. Oare urmează să descoperim o civilizație extraterestră?

Descoperim o civilizație extraterestră

Primul astfel de mesaj a fost recepționat în 2007. Atunci specialiştii au crezut că este vorba despre o defecțiune înregistrată la radiotelescopul care l-a captat. Semnalul și-a făcut din nou apariția în 2012, dar și în 2014. În aceste condiții, oamenii de știință susțin că nu mai este vorba despre defecțiunea echipamentelor și că semnalul provine dintr-un loc încă neidentificat din vastul Univers.

De asemenea, se presupune că o formă de viață inteligentă l-ar transmite. Încă nu se poate spune nimic despre semnificația semnalului FRB, dar se efectuează numeroase cercetări pentru a-l decodifica și a-l înțelege pe deplin. Dacă, în cele din urmă, semnalul în cauză se dovedește a fi unul provenit de la o civilizație extraterestră, vom avea dovada reală că nu suntem singuri în Univers.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)