Descopera Romania

Descoperă România! Putna, misterul mormintelor voievodale

În noiembrie 1856, la cererea egumenului de la Putna, o comisie oficială de la Viena a deschis mai multe morminte de la Mănăstirea Putna. Mormintele aparțineau lui Ștefan cel Mare și membrilor familiei sale.

Conform documentului întocmit de comisie, mormântul mai fusese deschis, osemintele domnitorului erau așezate într-o altă poziție față de cea inițială. Cadavrul era în totalitate distrus, excepție făcând craniul care era în bună stare și așezat pe niște cărămizi. Bucăți din zidurile mormântului erau căzute pe cadavru.

Craniul era așezat la o depărtare de câțiva centimetri de restul cadavrului. În dreptul pieptului era așezată o cruce de aur. De remarcat este faptul că întreg cadavrul era așezat pe un grilaj de fier. Nu s-au găsit urme de sicriu.

Referitor la mormântul lui Ștefăniță Vodă, nepotul lui Ștefan cel Mare, pe cadavru au fost descoperite bucăți de stofă ornate cu svastici. Simboluri sub formă de svastici au fost descoperite și în interiorul mormântului lui Negru Vodă de la Curtea de Argeș.

Straniu este faptul că și voievodul moldovean Alexandru a fost descoperit înmormântat precum Ștefan cel Mare. Trupul era așezat pe un grilaj de fier, iar capul sprijinit de un zid de cărămizi.

Obiceiul decapitării voievozilor, după moartea naturală, s-a păstrat până târziu. La repatrierea osemintelor lui Dimitrie Cantemir din Rusia în Moldova, s-a constatat că trupul nu avea cap.

loading...

Legenda spune că Ștefan cel Mare a construit Mănăstirea Putna la îndemnul lui Daniil Sihastru. În anul 1749, egumenul Ghedeon de la Voroneț a recuperat un deget al lui Daniil, pe care l-a îmbrăcat în argint și cu mărgăritare.
Degetul este arătătorul de la mâna dreaptă, mână cu care a indicat locul unde trebuie construită mănăstirea. Degetul este expus în mănăstire.

Tradiția jertfei umane s-a păstrat și în cazul Mănăstirii Putna. Tânărului Sion i se taie capul pentru că a tras cu arcul mai departe decât voievodul.

Această întâmplare este relatată de Ion Neculce. Cadavrul ar fi fost înmormântat la temelia lăcașului.

Istoricul Theodor Codrescu susține că Ștefan cel Mare a fost posesorul unui ceas de buzunar, unul dintre primele din lume, executat de renumitul meșter Peter Heller, pe care l-ar fi primit în dar de la Papa, în anul 1493.

Putna - Descoperă România! Putna, misterul mormintelor voievodale

Mitropolitul Veminian Costache l-a oferit în anul 1828, feldmareșalului armatei rusești, pentru a-și salva familia de armata țaristă.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top