Take a fresh look at your lifestyle.

Deodorantele, o sursa sigura de cancer!

Deodorantele sau antiperspirantele au devenit obiecte de uz zilnic pe care le folosim pentru a ne menține igiena corporala mereu proaspătă. Pentru că nimeni nu a băgat de seamă că aceste produse ar putea fi dăunătoare sănătății, producătorii au început să ignore normele de sănătate și au început să utilizeze substanţe dăunătoare sănătății.

Cele mai multe deodorante din comerţ sunt bogate în săruri de aluminiu, care odată intrate în contact cu pielea pot produce diferite complicații. Produsele pe bază de aluminiu sunt bănuite că favorizează cancerul de sân, iar cele sub formă de spray favorizează crizele de astm.

Aluminiul este preferat de producători pentru că odată intrat în contact cu transpirația produce o peliculă protectoare și astfel blochează mirosul urât. În acest fel, pielea nu mai poate respira, iar glandele nu mai pot elimina toxinele. Acestea rămase în diversele locuri din organism provoacă schimbări majore de ADN, precum și diverse boli de piele sau chiar cancer. Acesta este motivul pentru care antiperspirantele pe bază de aluminiu sunt frecvent incriminate de apariţia cancerului de sân.

Iată principalii compuși care se regăsesc în deodorantele din comerț cât și efectele negative pe care le produc asupra organismul:

Aluminiul

Loading...

Compușii de aluminiu, sau sărurile din aluminiu, sunt așa-zisele ingrediente-cheie din deodorante, fiind conținute în acestea într-o proporție de 10-25%. Acești compuși blochează glandele sudoripare oprind transpirația să ajungă la suprafața pielii. O dată cu ea însă, și toxinele sunt oprite să iasă afară. Multe studii indică compusul Aluminium Zirconium ca toxic pentru sistemele reproductiv și nervos. De asemenea, deodorantele cu conținut de aluminiu sunt puse în legătură cu probleme la glandele sudoripare și la nodurile limfatice. Există studii care dovedesc că acești compuși de aluminiu, o dată absorbiți în piele, produc schimbări ai receptorilor de estrogen ai celulelor sânilor. Cum estrogenul promovează creșterea tumorilor canceroase, există presupuneri (nedovedite încă), cum că aluminiul ar putea fi un factor de risc pentru apariția cancerului la sân. Alte studii asociază folosirea deodorantelor cu aluminiu cu un risc mai mare de instalare a Alzheimerului, aceasta întrucât s-a descoperit (la autopsie) o concentrație neobișnuit de mare de aluminiu în creierele bolnavilor de Alzheimer.

deodorant

Parabenii

Parabenii sunt o categorie de conservanți artificiali, investigați și ei pentru rolul în apariția cancerului de sân. Ei sunt folosiți pentru uciderea bacteriilor, fapt din care rezultă și un grad de toxicitate pentru corp. Parabenii pot provoca dereglări hormonale (și, se presupune, cancer), prin capacitatea lor de a imita estrogenii și de a se lipi de receptorii de estrogen. În cadrul unui mic studiu din 2004, s-au descoperit cinci parabeni în tumorile canceroase de la sân la 19 femei din 20 investigate. Deși nu s-a dovedit o relație cauzală între parabeni și apariția cancerului, acest studiu indică capacitatea chimicalelor de a penetra pielea și de a rămâne în țesutul sânilor. Parabenii sunt puși în relație nu numai cu dereglări endocrine, ci și cu imunotoxicitate.

Propylene Glycolul

Propylene Glycolul apare sub diferite denumiri științifice pe ambalajele deodorantelor și a fost dezvoltat inițial ca antigel. Este un umectant, ceea ce înseamnă că previne uscarea substanțelor și de asemenea topirea lor la căldură sau înghețarea la frig. Propylene Glycolul este o neurotoxină, printre ale cărei efecte cunoscute se numără: dermatita de contact, vătămarea rinichilor și a ficatului, imunotoxicitatea. Propylene Glycolul schimbă structura pielii permițând chimicalelor să o penetreze și crescând abilitatea acestora de a ajunge în sânge.

Triclosanul

Triclosanul este un antimicrobian chimical artificial care omoară bacteriile și fungii de la suprafața pielii. Este iritant al pielii și poate duce la izbucnirea dermatitei de contact. Unii oameni de știință sunt de părere că triclosanul încurajează rezistența bacteriilor la antibiotice, ducând la prosperarea lanțurilor mai rezistente de bacterii.

Triethanolamina (TEA) și Diethanolamina (DEA)

Acestea sunt asociate cu multiple probleme de sănătate. Sunt chimicale care duc dereglări hormonale, care încurajează formarea compușilor carcinogenici. TEA și DEA ajută la dezvoltarea unor afecțiuni ale tractului respirator, unele studii asociindu-le cu dezvoltarea astmului.

Ce fel de antiperspirante să folosim?

Specialiștii recomandă folosirea antiperspirantelor naturale 100% pentru ca organismul să funcționeze la cote maxime. Acestea se găsesc în comerț și sunt puțin mai scumpe decât cele pe bază de aluminiu. Probabil că diferența de preț este nesemnificativă mai ales atunci când vine vorba despre sănătatea noastră.

loading...