Politica

DEMISIA premierului Italiei Matteo Renzi: Scenarii posibile

Matteo Renzi, premierul Italiei, a anunțat că își va da  demisia în urma înfrângerii suferite la referendumul pentru modificarea Constituției.

Până la demisia sa, Renzi a fost promotorul unor reforme economice care au dat multora speranța într-o revenire economică a Italiei.

El a încercat și să întărească poziția țării în Uniunea Europeană, intrând uneori în conflict cu Angela Merkel.

Mulți oficialili și investitori europeni se tem de o stopare a reformelor și de o ascensiune la putere a populiștilor din Miscarea 5 Stele, condusă de comicul Beppe Grillo. M5S susține, printre altele, retragerea Italiei din zona euro.

Pe de altă parte, publicația britanică The Economist are o poziție mai optimistă. Spre deosebire de alte publicații, britanicii au susținut un vot împotriva lu Renzi la acest referendum.

Departe de a fi un vârf de lance al reformismului, spun ei, Renzi a făcut prea puțin.

loading...

Iar schimbările constituționale propuse, care susțin partidul majoritar în construirea Guvernului, ar fi putut să îl ajute tocmai pe Beppe Grillo.

The Economist amintește și că, în Italia, o schimbare de guvern nu este neapărat o tragedie ci mai degrabă ceva banal. Italia ar putea fi capabilă să aleagă un guvern de tranziție până la alegeri, cum a mai făcut în trecut.

Stiripesurse.ro

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top