Istorie

DEJ, CRIMĂ CU CIRCUIT ÎNCHIS

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale comunismului este cel legat de moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Istoricii consideră că moartea sa este o crimă comunistă cu circuit închis.

Crima ar putea face parte dintr-o serie neagră a epurărilor comandate de Moscova. Se spune că Dej a fost iradiat la Moscova în iunie 1963. Trei dintre cei patru ofițeri care îi asigurau garda personală au murit tot de cancer.

Oficial, Dej a murit în patul său, de moarte bună. Ca și Lenin sau Stalin, Dej a avut cei mai buni medici. Dej a sucombat în plină glorie. Aparent, spun istoricii. Pe dedesubt, se afla plasa nevăzută și brațul lung al Kremlinului și al serviciilor secrete sovietice.

În februarie 1965, Dej i-a spus generalului Pacepa că l-a otrăvit KGB-ul. În 16 martie 1965, la alegerile MAN, Dej era plin de viață. O săptămână mai târziu a murit de o forma galopantă de cancer.

Pacepa i-a spus lui Ceaușescu, câteva luni mai târziu, că Dej a fost iradiat de ruși. Ceaușescu a ordonat să fie achiziţionate detectoare de radiații din occident.

În ianuarie 1965, Dej a condus o delegație la Varșovia, acolo unde a făcut valuri cu Declarația de independență. Această teză era o periculoasă breșă în monolitul comunist. La întoarcere, Dej s-a simțit rău. Se plângea că luase o răceală.

loading...

Mergând însă mai adânc, după o vizită pe care a avut-o în anul 1963, la Moscova, a suportat o intervenție chirurgicală, polipi la vezica urinară. Dej ar fi primit de la sovietici și o casetă cu uraniu extras de societatea Sovromaquartit.

35886 xl - DEJ, CRIMĂ CU CIRCUIT ÎNCHIS

În 2 martie 1965, diagnosticul lui Dej era de neoplasm pulmonară. Ceaușescu a ținut secret toate aceste lucruri de teama Moscovei. Nu a dorit să fie o nouă victimă.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top