DEFLAGRAȚII CARE AU DUS LA SCHIMBĂRI DRAMATICE PE TERRA

În 30 iunie 1908, o explozie violentă a avut loc în Tungunska, Siberia centrală. Unda de șoc a fost de câteva sute de ori mai mare ca cea de la Hiroshima.

Mai multe ipoteze au fost lansate, meteorit, explozie provocată de metan, erupție vulcanică, explozia unui OZN.  Ipoteza conform căreia un corp celest a făcut explozie la o altitudine cuprinsă între 5 și 10 kilometri are tot mai mulți susținători.

Evenimentul de la Tunguska este cea mai mare explozie pe care epoca modernă a cunoscut-o. Prima expediție pe care cercetătorii au făcut-o în Tunguska a fost în anul 1927. Cu toate că a fost cercetată zona, nu a fost descoperit craterul produs de coliziune și nici urme de meteorit.

În dimineața zilei de 30 iunie, locuitorii localității Vanvara au fost martorii unei explozii care s-a produs la o altitudine de 5-10 kilometri.

Explozia a produs un seism cu magnitudinea de 5 pe scara Richter care s-a simțit în Irkutsk, la 1000 de kilometri. Pădurea a fost distrusă pe o rază de 20 kilometri, distrugându-se peste 60 milioane de arbori.

Deflagrația a fost auzită pe o distanță de 1500 de kilometri. S-a creat un vortex de praf și cenușă care a fost purtat până în Spania. Soarele a luminat mai multe nopți, fenomen observat în toată Europa. În Londra, la miezul nopții se putea citi ziarul.

După eșecul cercetărilor din 1927, a urmat războiul mondial și numai în 1958 o altă echipă de cercetători s-a deplasat în Siberia, unde a descoperit sfere mici din metal și silicați.

Loading...

Lacul Cheko se află în apropiere de Tunguska și are o lungime de 700 de metri și o adâncime de 50 de metri. Specialiștii estimează că acest lac s-a format ca urmare a coliziunii obiectului celestru cu solul. În zonă nu a fost descoperit craterul produs de coliziune, astfel încât, cercetătorii merg pe varianta că acest lac s-ar fi format ca urmare a coliziunii.

O simulare efectuată în laborator a demonstrat că, meteoritul ar fi avut câțiva zeci de metri lungime și ar fi creat o putere de 5 megatone.

Explozia de la Tungunska ocupă locul șase într-un top al celor mai puternice explozii. Cercetătorii susțin că acum 65 de milioane de ani, un meteorit cu o lungime de 10 kilometri a format craterul Chicxulub, cu un diametru de 180 de kilometri. Impactul a degajat o energie de 8 miliarde de ori mai mare ca bomba de la Hiroshima. Această coliziune a dus la bulversări climatice și moartea multor specii de animale.

1terraformarea

În anul 1994, o cometă a intrat în coliziune cu planeta Jupiter și a produs o energie de 6000 de gigatone. În anul 1815, în Indonezia, în Muntele Tambora, a avut loc o erupție vulcanică, care a produs 140 de miliarde de tone de magmă și a antrenat anomalii climatice. Anul 1816 a fost numit anul fără vară pentru că, în luna iulie a nins în Europa și în SUA, râurile au fost înghețate tot anul și și-au pierdut viața peste 76000 de oameni.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și