Mistere

Decalogul din Los Lunas, piatra de 80 de tone din Mexic pe care sunt inscripționate cele ZECE porunci în limba ebraică

O rocă veche de câteva mii de ani, intitulată Decalogul din Los Lunas,  având sculptate cele zece porunci, a fost descoperită în New Mexico.Misterul scrierii nu a fost descifrat în totalitate.

O piatră mare stârneşte atenţia istoricilor din lumea întreagă, mai ales a evreilor. Piatră, care este de fapt o mică stâncă cu o greutate de 100 de tone, are sculptate pe ea Cele Zece Porunci în Limba Ebraică veche.

Pe stânca din apropierea oraşului american Los Lunas sunt sculptate Cele Zece Porunci – aproape în totalitate în Limba Ebraică veche şi parţial în Limba Greacă.

Decalogul din Los Lunas este o piatră de mari dimensiuni descoperită în apropierea orașului american Los Lunas. Pe piatră sunt sculptate mai multe inscripții, catalogate de unii drept o versiune prescurtată a celor zece porunci, într-o formă de paleo-ebraică. Grupul de litere „YHWH”, prescurtarea cuvântului Yahweh (Iehova) apare de patru ori pe această piatră.

Prima mețiune a misteriosului artefact datează din 1933, când a fost descoperită de profesorul Frank Hibben, arheolog la Universitatea din New Mexico. Se spune că Hibben ar fi fost ghidat spre piatră de un ghid misterios, care susținea că ar fi descoperit-o în copilărie, în anii 1880. Dacă această informație este adevărată, este foarte puțin probabil ca piatra să fie un fals deoarece paleo-ebraica nu era cunoscută de oamenii de știință din 1880.

Un argument împotriva autenticității pietrei este utilizarea punctuației specifice ebraicei moderne, deși epigraful Barry Fell a susținut că punctuația folosită indică faptul că piatra este extrem de veche.

loading...

Alți cercetători susțin că artefactul nu este autentic deoarece conține numeroase erori gramaticale și de stil. Piatra este controversată pentru că mulți consideră o consideră pre-columbiană și dovada că triburi semitice (din zona Orientului Mijlociu) au intrat în contact cu populațiile americane și că israelienii s-au stabilit în America.

Decalogul din Los Lunas - Decalogul din Los Lunas, piatra de 80 de tone din Mexic pe care sunt inscripționate cele ZECE porunci în limba ebraică

Întrucât piatra cântărește mai mult de 80 de tone, nu a fost transportată niciodată într-un laborator sau muzeu pentru a fi studiată în amănunt. Piatra poate fi vizitată pe bază de permis emis de autoritățile mexicane, contra sumei de 25 de dolari.

Geologul George Moorhouse, care a studiat piatra in anul 1985, a fost de parere ca scrierea este autentica: “ Potrivit estimarilor stiintifice , scrierea are o vechime de aproximativ 2000 de ani . Ne este greu sa obtinem alte informatii clare din cauza unghiului in catre este asezata stanca.”, este de parere Moorhouse . Lingvistii au observat insa ca in locul caracterelor evreiesti “ t a v “ , “ s i n “ , “ d a l e t “ si “  h a f ‘  au fost folosite caractere grecesti.  Alte litere cum ar fi “ i o d “ , “ k u f “ si “ s i n “ sunt reprezentate in modul de scriere al samaritenilor.

loading...
To Top