De maine cometa Pan-STARRS va fi vizibila si din Romania

De maine cometa Pan-STARRS va fi vizibila si din Romania

Începând de mâine, 10 martie 2013, vom fi martorii unui eveniment cosmic de proporții. Cometa Pan-STARRS, va trece la o distanţă suficient de mică pe lângă Soare, ceea ce o că face vizibilă de pe Terra. Timp de 10 zile vom putea admira această cometă în fiecare zi, după apusul Soarelui, spre vest.

Astronomii anunță că în intervalul 10-12 martie cometa Pan-STARRS va lumina cerul nopții. Cu cât se îndepărtează mai mult de Terra ea își va pierde din strălucire.

Pentru a admira trecerea acestei comete, astronomii recomanda poziţionarea într-un loc lipsit de lumini artificiale, departe de oraşe, în zone care oferă o vedere degajată către vest.

cometa panstarrs

Un alt fapt interesant este coama cometei care va fi sensibil mai mică decât Luna plină și va apărea pe cer precum un disc și nu un punct.

“Este o cometă nouă, niciodată observată până acum şi care va face o singură incursiune, unică, pe cerul nostru, înainte de a se îndrepta spre profunzimile galaxiei”, au anunţat cercetătorii de la Observatorul de la Paris într-un comunicat de presă.

Loading...

Cometele sunt corpuri cerești mici, de aparență nebuloasă, care se rotesc în jurul unui Soare. Partea solidă a cometelor este formată dintr-un nucleu mic, întunecat, construit din compuși organici și gaz înghețat. Printre compușii organici se pot număra monoxid de carbon, metanol, etanol, cianură de hidrogen și etan. În apropierea Soarelui, întreaga materie gazoasă este volatilizată, dar o parte din nucleu, protejat de un strat de pulbere rău conducător, rămâne solid.

loading...

Related posts