Mozaic

DE LA TORȚIONAR LA VIAȚA MONAHALĂ. POMELNIC CU 10400 DE NUME

Teodor Stănescu a fost unul dintre cei mai de temuți torționari de la fosta pușcărie politică Pitești. În anul 1990, Stănescu se călugărește. În anul 2011, una din victimele sale îi face o vizită.

După ce și-a cerut scuze a spus, la Pitești copilul trebuia să-și bată tatăl, tatăl să-și bată copilul, prietenii să se bată între ei.

Are 86 de ani și a completat un pomelnic cu numele celor 10400 care au pierit în închisorile comuniste, pe mulți dintre ei cunoscându-i. Citește pomelnicul în două ore și jumătate.

Teodor Stănescu a fost deținut politic și reeducat el însuși la Pitești, după care a devenit torționar. După 90, când a devenit călugăr, a fost trimis la Aiud.

O poveste tulburătoare, copleșitoare a unui fost torționar care trebuie să se jertfească până la capătul vieții întru mărturisirea și iertarea tuturor torționarilor români și tocmai la Aiud.

Martirii de la Aiud au fost îngropați și nu înmormântați, în apropiere de închisoare, pe o suprafață de 200 de metri.

Părintele Stăniloae a fost eliberat din închisorile comuniste în anul 1963. Pentru că a ajuns în gară noaptea și nu a vrut ca familia sa să aibă un șoc, s-a așezat pe o bancă și a așteptat să se facă dimineață, după care a plecat spre casa sa. Ce mai contau câteva ore, după ani de detenție?

N-a purtat pică celor care l-au făcut să sufere, ba mai mult, căuta să le găsească o scuză. Deși a plătit un preț greu în număr de victime, peste 1700 de preoți arestați în timpul sovietizării și zeci de lăcașuri dărâmate, Biserica Ortodoxă a ales să colaboreze cu statul comunist.

Spre deosebire de alte culte care au trecut prin comunism, Biserica Ortodoxă a preferat să nu transforme colaborarea cu regimul comunist într-o dezbatere publică.

9stanescu - DE LA TORȚIONAR LA VIAȚA MONAHALĂ. POMELNIC CU 10400 DE NUME

De-a lungul celor 45 de ani de comunism, toate cultele religioase au avut de suferit, curaj și oameni cu adevărat martiri. Însă în unele cazuri mai înseamnă și aplecare în fața puterii, colaborare sau inacțiune atunci când credincioșii ar fi așteptat exact opusul.

loading...
To Top