Bizar

DE LA TITANICUL AERULUI LA ACCIDENTUL DE LA BALOTEȘTI

Zeppelinul Hinderburg a fost numit Titanicul aerului. În martie 1936, un uriaș dirijabil, un adevărat leviatan ieșea din șantierul societății Deutsche Zeppelin Reederei. Era cel mai mare dirijabil construit până la acea dată.

Avea o lungime de 245 de metri și o înălțime de 42 de metri. Era mândria celui de al Treilea Reich. Viteza de zbor era una impresionantă, 130 km/h, iar autonomia de zbor era de 16000 km.

În prima etapă, zeppelinul a servit ca propagandă pentru naziști. Câteva zile înainte de lovitura de forță din 7 martie 1936, militarizarea Renaniei, uriașul dirijabil efectuează mai multe călătorii deasupra marilor orașe din Germania. Era o nouă formă de campanie electorală pe care Hitler o făcea.

În luna august, zeppelinul survola stadionul unde se desfășurau Jocurile Olimpice. Germanii erau în extaz. În 6 mai 1937, înainte să ajungă la baza aeriană Lakehust din New Jersey, în interiorul zeppelinului a avut loc o uriașă explozie care a ucis 36 din cei 100 de pasageri. Odată cu producerea acestei tragedii se punea capăt erei zeppelinelor.

Zeppelinul traversa Atlanticul în trei zile, de două ori mai repede decât în vapor. Hinderburg a încheiat o etapă și a fost deschisă etapa aviației care a fost considerată mai sigură.

Catastrofele aeriene aveau să facă numeroase victime. Cea mai mare s-a produs în anul 23 martie 1977 când au murit 583 de persoane, pe o cursă comercială care făcea legătura între Spania și Tenerife.

În România, cel mai mare accident aviatic a avut loc în martie 1995, lângă localitatea Baloești. Avionul care s-a prăbușit fusese achiziționat cu un an înainte de Tarom. S-a prăbușit la două minute după ce a decolat de pe aeroportul Otopeni. 59 de persoane și-au pierdut viața, printre care un copil de șase ani și unul de patru luni.

Cea mai tristă poveste este cea a familiei Jurcovan. Doina era stewardesă în acest avion. Soțul său murise în 28 decembrie 1989, după ce avionul care a plecat din București spre Belgrad s-a prăbușit lângă localitatea Vișina, Dâmboviţa.

8-9-act-toni_salabasev_0 DE LA TITANICUL AERULUI LA ACCIDENTUL DE LA BALOTEȘTI

S-a spus că avionul a fost doborât pentru că la bord se afla un spion care deținea 12 casete video înregistrate în timpul revoluției. Cei doi soți au avut un copil, Bogdan, care în anul 2001 s-a suit pe un tren în gara Băneasa și a fost electrocutat.

loading...
Comments
To Top