De ce se trag clopotele? Un fenomen spiritual cu impact religios

De ce se trag clopotele? Un fenomen spiritual cu impact religios

În credința creștină, clopotele sunt trase pentru a alunga duhurile rele din apropierea mortului. Înainte de apariția creștinismului, clopotele erau trase în onoarea unor personalități.

În epoca medievală, clopotele erau trase în timpul unei epidemii, în speranța purificării aerului. Se credea că aceste clopote au puteri magice. Exista credința că suspendarea lor în aer poate face trecerea sufletului dintr-o lume materială în una imaterială, îndepărtându-i pe demoni.

În Africa, este legat un clopoțel de piciorul unui copil bolnav pentru a îndepărta duhurile rele. Clopotul are puteri magice datorită sunetului pe care îl produce. Clopotul simbolizează auzul, percepția, sunetul primordial.

Clopotul simbolizează chemarea divină, supunerea față de cuvântul lui Dumnezeu. Un clopot este realizat dintr-un aliaj din plumb, cositor, fier, aur, cupru, argint-viu. Jos este înscris numele Tetragrammaton, deasupra este scris numele celor șapte spirite ale planetelor, apoi cuvântul Adonal și pe inel, cuvântul Iisus.

În creștinism, inventatorul clopotului este Paulin de Nola din Campania,secolul al IV-lea, de unde denumirea de campare dată clopotelor. Într-un vis, el a văzut un câmp de narcise din care se auzeau sunete. Când s-a trezit, el a ordonat turnarea unui clopot sub formă de floare.

Clopotele se trag atunci când sunt marcate momente importante, cum ar fi, morții plâng, sunt chemați vii. Sunetul clopotului are o putere de purificare. Clopotul este semnul chemării divine.

În laboratorul Claredon, Universitatea Oxford, există un clopoțel care sună continuu de 175 de ani. Acesta este alimentat de o baterie instalată în anul 1840. Cercetătorii nu au putut studia bateria de teama faptului că respectivul clopoțel se va opri. Bateria a fost inventată în anul 1800 de Giuseppe Zamboni.

Biserica Neagră din Brașov adăpostește un clopot cu o înălțime de 1,70 metri și o greutate de șase tone, fiind turnat în cositor. A fost transportat cu un car cu opt perechi de boi, iar brașovenilor le-a luat trei zile casă-l urce la înălțime de 155 de metri.

În anul 1858, acest clopot a fost turnat în fața Bisericii Negre. Pentru că este foarte greu, erau necesari opt bărbați pentru a-l mânui. Cel mai mare clopot de la Catedrala Mântuirii Neamului are o greutate de 25 de tone. Se spune că va avea o durată de folosință de 400 de ani. A fost turnat la Innsbruck, Austria.

CATEGORIES
TAGS
Share This