De ce plouă? Formarea norilor și tipologia acestora

De ce plouă? Formarea norilor și tipologia acestora

De ce plouă? O întrebare simplă, la prima vedere, cu un răspuns foarte complex. În timp ce unii oameni consideră ploaia un fenomen banal, acesta ascunde o sumedenie de secrete, care ne demonstrează încă o dată complexitatea naturii.

Pentru a înțelege complexitatea ploii, trebuie să spunem că există două procese distincte, care produc norii de ploaie: procesul Bergeron și procesul de coliziunecoalescență.

Procesul Bergeron sau „Ploaia Rece”

De ce plouă? Procesul Bergeron explică modul în care se produce ploaia în porțiunile superioare ale norilor, unde temperaturile sunt considerabil sub îngheț. O mare parte din ploaia care rezultă din procesul Bergeron începe ca fulgii de zăpadă (de aceea, uneori se numește și „ploaie rece”).

Procesul, numit după un meteorolog suedez Tor Bergeron, descrie modul în care picăturile de apă din straturile superioare ale norilor se adună și interacționează pentru a produce ploaia rece. Cum poate apa să rămână lichidă la temperaturi sub îngheț, vă întrebați? Contrar lucrurilor pe care le-am învățat la școală, apa în stare pură, aflată în norii de altitudine, nu îngheață la 0 ° C , ci la -40 ° C .

De ce plouă?

În primă ipostază, cristalele de gheață existente într-un nor, colectează numeroase molecule de apă. Și astfel, pe măsură ce lichidul scade, cristalele de gheață cresc cu ajutorul vaporilor de apă. Pe măsură ce acest ciclu continuă, se produc cristale de zăpadă suficient de mari pentru a cădea. Pe măsură ce cristalele cad prin nor, se întâlnesc cu alte picături înghețate și ca urmare, se măresc. Apare o reacție în lanț și astfel se produc multe cristale de zăpadă. Acestea se strâng în mase mai mari numite fulgi de zăpadă!

Dacă temperaturile din nor rămân sub punctul înghețului, atunci se va produce ninsoarea. În caz contrar, dacă cristalele de gheață întâlnesc în nor temperaturi peste punctul de îngheț, atunci ele vor cădea pe Pământ sub formă de ploaie.

Procesul de coliziunecoalescență

Procesul de coliziunecoalescență descrie modul în care se formează ploaia în „norii calzi” – nori localizați cu mult sub nivelul de îngheț al atmosferei superioare.

De ce plouă?

Astfel se formează picături în norii lichizi relativ mari datorită prezenței unor nuclee de condensare „gigant”, cum ar fi sarea marină. Aceste picături mari cad la viteze mari prin nor și se ciocnesc cu picăturile mai mici, care sunt mai lente. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru se unesc și devin și mai mari.  Picăturile mari se mișcă în nor până ce cresc suficient de mult. Atunci este momentul în care norul nu le mai poate duce și începe ploaia.

De ce nu toți norii produc ploaie?

După cum știm din experiența de zi cu zi, nu toți norii produc ploaie sau ninsoare. De ce? Explicația este una relativ simplă și la îndemâna oricui.

oți norii sunt alcătuiți din picături foarte mici de apă, dar din cauza dimensiunilor lor mici, aceste picături se vor evapora la scurt timp după cădere în aerul relativ uscat de sub nor. În capacitatea lor de a face călătoria spre sol, picăturile trebuie să crească de aproximativ 1 milion de ori. Pentru ca procesul Bergeron să funcționeze, un nor trebuie să conțină atât picături lichide, cât și cristale de gheață. Ambele coexistă numai în norii care au temperaturi între -10 și -20 ° C.

În mod similar, procesul de coalescență a coliziunii poate funcționa numai atunci când norii conțin câteva picături de lichid care sunt mai mari decât mărimea medie a picăturilor norului de 0,02 milimetri. Specialiștii susțin că norii plați nu sunt capabili de precipitații, doar cei care se dezvoltă pe verticală.

De ce plouă?

Care sunt nori de ploaie?

Acum, că știm că nu toți norii nu sunt factorii de precipitații hai să vedem care sunt norii de ploaie sau ninsoare:

  • Este cunoscut faptul că norii Altostratus produc precipitații foarte ușoare.
  • Nimbostratus este unul dintre principalii producători de precipitații. La urma urmei, „nimbus” este numele în latină pentru nor de ploaie!
  • Norii Cumulonimbus sunt cei care produc furtuni și ploi abundente.

Resurse

Why Raindrops are Different Sizes, The USGS Water Science School.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)