De ce nu ne viziteaza extraterestrii?

Nu stim cum s-a nascut nepatrunsul nostru Univers, nu se stie daca se dilata sau nu, ce forma are, de cand exista, unde sunt extraterestrii si cum a aparut viata, insa teoriile bizare nu lipsesc. Incepand cu teoria Big Bang-ului, garantata de toate enciclopediile lumii! Iata doar cateva dintre ele.

De la Univers, la mai multe versuri

 Spre deosebire de Big Bang (Marea Explozie care ar fi creat Universul), teoria  Ekpyrotica (lansata de Neil Turok si Paul Steinhardt) sugereaza ca Universul din care facem si noi parte s-ar fi nascut din ciocnirea a doua lumi tridimensionale. Intrebarea este de ce nu din ciocnirea a trei sau chiar a zece asemenea lumi? Si de ce tridimensionale si nu lumi cu 4, 5 sau cu chiar 12 dimensiuni, caci si asta este o teorie bizara?

 Scenariul Ekpyrotic ne spune ca aceste lumi se afla la o distanta de Universul nostru care ar fi egala cu diametrul unui atom! Universul e vast si tot asa sunt si teoriile bizare. Daca tot ne-au fost garantate gaurile negre (chiar de catre cosmologul de renume mondial Stephen Hawking), acelea careinghit” materia si de unde nu mai scapa nimic, nici macar lumina (desi teoria a fost revizuita), de ce n-ar incerca alti cercetatori sa vorbeasca si despre gaurile… albe!

 Acestea (dupa ideea lui I. Novikov din 1964)  ar fi, dimpotriva, nisteguri” galactice carescuipa” materia! Cea inghitita de gaurile negre! Profesorul Lawrence Krauss este mai drastic. El a declarat la un moment dat ca noi ucidem Universul de fiecare data cand privim energia intunecata care, conform unei alte teorii bizare, dar garantata de enciclopedii, ar alcatui 70 la suta din Universul nostru (ca sa nu mai vorbim despre celelalte)! Conform teoriei lui Krauss, noi destabilizam Universul si ii reducem speranta de viata de fiecare data cand il punem sub observatie!

Loading...

 Alte teorii spun ca Universul este o holograma (un grup de cercetatori de la Universitatea Southampton). Cine a construit-o? Chiar Universul insusi! Cu alte cuvinte, conform acestei teorii, ceea ce vedem noi cand ne uitam pe cer, in noptile fara luna, nu este decat un urias perete care contine imaginea galaxiilor si a stelelor.  Altii, dimpotriva, cred ca Universul este copilul, un fel de baby al unei gauri negre.

 Ideea ar fi ca atunci cand o gaura neagrainghite” materia siderala, ea devine atat de densa incat gaura neagra o expulzeaza sub forma unui Univers! Pe unde o expulzeaza? Va mai amintiti gaurile albe? Oricum, stand stramb si judecand drept, conform lui Stephen Hawking care crede ca sunt milioane de gauri negre, atunci ar trebui sa existe si milioane de baby-Universuri.

 Alta teorie vorbeste despre faptul ca Universul nostru se ciocneste constant, chiar si acum cand scriem aceste randuri, cu universuri vecine, poate chiar gemene. Conform acestei teorii, Universul nostru ar fi o membrana care pluteste in spatiul multi-dimensional unde se ciocneste cu alte membrane, adica universuri. Mai mult, aceste ciocniri dau nastere unor multiple Big Bang-uri! Deocamdata, pana la multiple, nici nu stim daca a existat cu adevarat macar un singur Big Bang.

 Una dintre cele mai bizare teorii ale secolului ar fi cea avansata de fizicienii  Pawel Mazur si George Chapline: este vorba despre faptul ca spatiul-timpul  curge ca un fluid, fara nici o frecare. Acest spatiu-timp super-fluid ar face ca rotatia Universului sa creeze vartejuri super-fluide care ar da nastere galaxiilor si dilatarii Universului la nesfarsit. Altii cred ca Universul este atat de ospitalier incat a permis prezenta noastra pentru a-l observa in toata maretia lui! Culmea este ca unii cercetatori considera aceasta teorie ca fiind… ne-stiintifica! Si cu cele pomenite mai sus, ce ne facem?

Pe unde circula spiritul si omuletii verzi?

 Nu doar Universul este creator de teorii nastrusnice, ci si corpul uman. Medicul Galenus (128-200 e.n.), considerat unul dintre precursorii medicinei si farmacologiei moderne credea ca ficatul face sa circule sangele, bila si flegma, in vreme ce inima era cea prin care circulaspiritul vital”. Tot el spunea ca sangele este consumat de organe ca un combustibil si ca el se misca inainte si inapoi. Chiar daca pare usor depasita, teoria pare mai de bun simt decat elucubratiile despre Univers, fie si pentru simplu fapt ca incerca sa inteleaga fantasticul Univers care este organismul uman.

 Tot la organismul uman se referea si Hipocrate atunci cand vorbea despre celepatru umori” care s-ar afla in cantitati diferite sub forma de fluide in organismul unei persoane, determinand temperamentul individual. Sute de ani medicii au acreditat ideea ca bolile se datoreaza dezechilibrului celorpatru umori” (sange, flegma, bila galbena si bila neagra).

 O alta bizarerie este frenologia. Fondatorul acestei teorii, Franz Josef Gall argumenta in secolul al XIX-lea ca prin masurarea craniului se pot determina trasaturile de personalitate, inclinatiile si inteligenta unui individ. Adica, un craniu poate fi citit ca un glob de cristal! Nici homeopatia nu este considerata de unii o teorie valabila, unii chiar spun ca nu este stiinta, ci doar o teorie care sa prosteasca oamenii bolnavi.

 Si alchimia a fost o teorie care aprinde imaginatia unora si in zilele noastre. Sa faci aur din plumb nu era chiar o idee rea, doar ca pentru a reusi sa faci aceastascamatorie” aveai nevoie depiatra filozofala”. Aceasta cheie magica, care iti conferea si viata vesnica, nu doar aur, din pacate n-a fost descoperita de nimeni. Pana azi! Teoria panspermiei (popularizata de Sir Fred Hoyle si Chandra Wickramasinghe) pare bizara, dar nu mai bizara decat teoria Big Bang-ului. Conform celor doi cercetatori, semintele vietii au fost aduse pe Pamant prin intermediul asteroizilor si al meteoritilor. Ceea ce, pana la o alta explicatie maistiintifica”, ar putea fi chiar adevarat.

extraterestri

 Despre aparitia vietii pe Pamant vorbeste si o alta teorie. Bizara de-a dreptul. Teoria Gunoiului lansata de Thomas Gold, de altfel cercetator serios, considera ca viata pe Pamant a aparut in urma cu cateva miliarde de ani, cand extraterestrii au deversat pe Pamant mii de cisterne pline cu gunoaie. Pe de alta parte, teoria Zoo vine sa sugereze ca extraterestrii exista, dar nu-si vor face cunoscuta prezenta in fata umanitatii (desi unii cred ca i-au zarit printremorminte”) si prin urmare nici nu vor interveni in dezvoltarea ulterioara a omenirii. Teoria spune ca noi suntem ca un fel de animale in custi aurite care sunt observate ca la gradina zoologica. Monitorizarea aceasta ar fi facuta de extraterestri care nu vor intra cu noi in contact decat atunci cand omenirea va atinge un inalt nivel de dezvoltare. Nivel pe care, deocamdata, nu l-am atins!

Revista Magazin

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...