The news is by your side.

De ce nu e bun uleiul de floarea-soarelui pentru prăjeli

Romanii consuma ulei de floarea soarelui din cauza traditiei, a pretului redus si, mai ales, a lipsei de informare.

Ce contine uleiul de floarea soarelui?

Spre deosebire de uleiul de masline bogat in acizi grasi omega 9, uleiul de floarea soarelui se remarca prin proportia mare a acizilor grasi omega 6 din compozitia sa (aproximativ 70%). In fobia de colesterol, cercetatorii americani si institutiile de sanatate au recomandat inlocuirea grasimile saturate, considerate la acea vreme responsabile de cresterea colesterolului, cu uleiuri vegetale polinesaturate, precum cel de floarea soarelui, soia, porumb, susan, seminte de struguri, etc. Astfel, incepand cu 1960, uleiul de floarea soarelui si margarina obtinuta din acesta au invadat America si unele tari europene.

Cum ne influenteaza sanatatea uleiul de floarea soarelui?

Peste decenii, s-a observat ca, in ciuda asteptarilor, numarul de decese cauzate de bolile cardiovasculare a crescut puternic. Studiile numeroase, desfasurate peste tot in lume, au aratat ca acizii grasi omega 6 nu sunt chiar atat de sanatosi cum se credea, iar consumul lor in exces poate fi periculos pentru sanatate.
Uleiul de floarea soarelui prezinta un alt mare neajuns, si anume este sarac in acizi grasi omega 3. Acestia la fel ca si acizii grasi omega 6 nu pot fi sintetizati de organism si sunt luati din alimente. Produsele procesate din alimentatia omului modern abunda in acizi omega 6 si sunt deficitare in omega 3. Cercetarea a constatat ca excesul cronic de omega 6 asociat cu penuria de omega 3, creste riscul de boli cardiovasculare, obezitate si cancer prin procesul inflamator pe care-l creeaza in organism.

Mai mult, uleiul de floarea soarelui din comert este rafinat, deci este lipsit de antioxidantinaturali” si nu rezista la reutilizare. Cu ce se poate inlocui acesta? In tot mai multe tari europene se cultiva hibrizi de floarea soarelui cu continut ridicat in acizi omega 9. Noul ulei se numeste ulei de floarea soarelui oleic si se bucura in strainatate de o buna apreciere. In lipsa acestuia de pe piata romaneasca, este bine sa se consume uleiul obisnuit de floarea soarelui doar in alternanta cu alte uleiuri, in special cu cel de masline sau cel de rapita, bogat in omega 3.

Pentru prajire poti alege uleiul de palmier nehidrogenat. Desi uleiul de palmier abunda in grasimi saturate, studiile au demostrat ca cele mai rezistente grasimi la prajit raman acestea. Uleiul de palmier are de asemenea multe alte beneficii: nu patrunde in alimente, nu miroase, nu face fum si nu-si schimba culoarea. In plus, nu imprumuta gustul sau mirosul alimentelor, prin urmare poate fi reutilizat in bune conditii.

Dar, cel mai bun inlocuitor pentru uleiul de floarea soarelui este uleiul de masline. 

Uleiul de masline ocupa un loc important in alimentatia tarilor mediteraneene (Grecia, Italia, sudul Frantei, Tunisia si Maroc), unde se foloseste ca principala sursa de materii grase. A devenit interesant pentru sanatate dupa ce numeroase studii au aratat ca in aceste tari exista o incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare si a anumitor cancere.

Care sunt virtutile uleiului de masline?

Beneficiile uleiului de masline pentru sanatate se datoreaza continutului ridicat in grasimi mononesaturate (pana in 80%) si in antioxidanti fenolici. Grasimile mononesaturate, reprezentate de acizii grasi omega 9 (in special de acidul oleic), au potentialul de a diminua riscul de boli coronariene prin scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun. Compusii fenolici sunt absorbiti eficient de organism si au o activitate antioxidanta puternica. Unele studii arata ca acestia asigura o protectie suplimentara contra tulburarilor cardiovasculare si anumitor cancere, ca cel de san sau colon. De asemenea, uleiul de masline accelereaza secretia bilei de catre ficat si faciliteaza asimilarea alimentelor, fiind deosebit de util persoanelor care sufera de boli digestive, mai ales de disfunctionalitati ale vezicii biliare.

Ce ulei de masline alegi?

Uleiul de masline se comercializeaza in trei sortimente: extravirgin, virgin (sau ,,pure’’) si ,,pomace’’ (sau ,,sansa’’). Uleiul extravirgin, fiind presat la rece, este bogat in antioxidanti si are o savoare pronuntata. Uneori gustul sau poate fi putin amar, ceea ce nu inseamna ca este necorespunzator calitativ. Se foloseste in principal la asezonarea salatelor si legumelor pentru ca are remarcabila proprietate de a intensifica aroma ingredientelor la care se adauga. In general, uleiurile extravirgine incep sa arda si sa devina toxice la temperaturi scazute.

ulei_floarea_soarelui De ce nu e bun uleiul de floarea-soarelui pentru prăjeli

De exemplu, uleiul extravirgin de floarea soarelui are punctul de fum in jurul valorii de 100 grade C. Din aceasta cauza trebuie consumat doar crud. Spre deosebire de acesta, uleiul extravirgin de masline, cu un punct de fum de 190 grade C, poate fi intrebuintat chiar la temperaturi ridicate.Totusi prin incalzire uleiul de masline extravirgin isi pierde calitatile gustative si nutritionale. La fripturi si la pajit, cand se atig temperaturi ridicate, se recomanda folosirea uleiurilor de masline rafinate si virgine, care au un punct de fum mai ridicat si sunt in acelesi timp mai ieftine. Uleiul virgin reprezinta un amestec de ulei rafinat si extravirgin, in timp ce uleiul pomace este uleiul rafinat de masline.

Cand este vorba de uleiuri extravirgine la preturi mici, este bine sa fii prudent deoarece exista posibilitatea ca acestea sa fie contrafacute. Informatiile de pe ambalaje pot furniza indicii importante privind calitatea uleiului. Alege intodeauna un ulei pe a carui eticheta este mentionata compozitia in acizi grasi. Cu cat raportul acizilor grasi mononesaturati / acizi grasi polinesaturati este mai mare, cu atat uleiul este mai bun.

impenetrabil

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și