De ce credem în Dumnezeu?

5

De ce credem în Dumnezeu? Cauza este una supusă numeroaselor dezbateri și nu a fost niciodată descoperită pe deplin. Oare este un act al intuiției sau un sentiment care se naște în inimă sau provine din creier?

De-a lungul timpului, oamenii de știință au realizat numeroase studii prin care să descopere adevăratul motiv pentru care omul are nevoie să creadă în ființe supranaturale. În trecut, se spunea că persoanele religioase sunt mai intuitive și mai puțin analitice, dar atunci când încep să gândească analitic, credința scade considerabil.

Un nou studiu a încercat să conteste această ipoteză și să demonstreze că nevoia de a crede în Dumnezeu nu este un fapt cu care ne naștem. Și așa a fost, pentru că studiul în cauză confirmă că nimeni nu se naște credincios, iar această îndeletnicire se dobândește în timpul vieții.

Societatea ne învață să credem în Dumnezeu

Cercetătorii de la universitățile din Coventry și Oxford afirmă că alți factori, precum educația și procesele socio-culturale, joacă un rol extrem de important în definirea credinței. Această concluzie a fost trasă de specialiști în urma studierii a mai multor pelerini care au participat la faimosul Camino de Santiago, dar și la un experiment neurologic.

Inițial li s-a cerut pelerinilor să rezolve mai multe sarcini prin care trebuiau să aleagă un tip de gândire, ori pe cea intuitivă, ori pe cea analitică sau logică. Apoi, s-au folosit mai multe puzzle-uri matematice pentru a spori intuiția. În acest fel, specialiștii nu au reușit să determine nicio legătură între credință și gândire. În ultima parte a cercetării lor, s-a stimulat creierul pentru a crește nivelu de inhibiție cognitivă, care se crede că reglementează gândirea analitică.

Rezultatele au arătat că, în timp ce această stimulare a creierului a crescut nivel de inhibiție cognitivă, nu a schimbat nivel de credință supranaturală, sugerând că nu există o legătură directă între inhibiția cognitivă și credința supranaturală.

Rezultatele sunt concludente, ele nu arată nicio legătură reală între gândirea intuitivă sau inhibarea cognitivă și credințele supranaturale. Studiul a fost publicat în Scientific Reports și provoacă numeroase controverse, dar și convingeri.

impacarea cu Dumnezeu - De ce credem în Dumnezeu?

În ultimii 20 de ani, psihologii americani au încercat să demonstreze că credința în supranatural este ceva care ne vine „natural” sau intuitiv, iar odată cu publicarea acestui studiu, munca lor a prins contur.

În concluzie, specialiștii sunt de părere că orice tip de credință, fie în Dumnezeu sau orice alt tip de zei, nu are legătură cu gândirea intuitivă, ci cu normale sociale, la care este supus un individ în procesul său de dezvoltare.

loading...
5 Comentarii
 1. Nelutu spune

  De la reprezentantii unui popor de criminali nu poti astepta decit asemenea elucubratii!Ei nici nu ar putea crede in Dumnezeu din moment ce au asasinat si asasineaza milioane de oameni nevinovati in intreaga lume!Americanii sunt cauza tuturor nenorocirilor de pe pamint,daca ei ar disparea,lumea ar avea in sfirsit liniste,pace si bunastare!

 2. trebuci spune

  ei lasa ca si noi ne-am asasinat presedintele in ziua de craciun

  1. Maria spune

   Bine zis…rau facut!!!

 3. adrian spune

  maimutze insamantate cu sperma de extraterestru.asta sunt oamenii .Domnulzeu zeul ortodoxiei e suprema prostie a romanilor.dute la biserica scrie pomelnic.cu dusmanii.Nu avem scoli.gradinite .spitale .masini salvare si pompieri …….etc.Dar avem Biserici preoti platiti din banii oamenilor .care nu platesc impozit pe pomenii.danii.etc Avem POMOHACI si altii ca el.si Vaccinuri si ajutor de Inmormantare.CREDINTA in DOMNUL ZEU ORTODOX

  1. Maria spune

   Foarte adevarat. Dar vina cui este?!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.