Take a fresh look at your lifestyle.

De ce cascam? Fapte mai putin cunoscute despre cascat

Căscatul este un fenomen fiziologic pe care toată lumea îl asociază cu starea de oboseală. În popor, credința este ca atunci când un om cască regulat, el trebuie să se odihnească.

În primul rând, căscatul este comandat și controlat de hipotalamus și conform cercetărilor de specialitate durează în medie 6 secunde. De asemenea, căscatul este contagios, atunci când cineva începe să caște din diverse motive se transmite și la ceilalți precum un virus. Specialiştii explica molipsirea prin declanşarea mecanismelor emfatice care funcţionează pentru a menţine vigilenta de grup.

Există câteva teorii emise de specialiști care explică acest fenomen. În primul rând, căscatul se produce atunci când există o lipsă acută de oxigen. Creierul declanșează acest fenomen pentru a echilibra nivelul de oxigen din organism. De asemenea, căscatul este o formă de răcire a creierului. Un experiment interesant a fost efectuat în acest sens. S-au format două grupuri, în primul subiecții aveau pe cap un prosop cald, în timp ce al doilea unul rece. S-a constat că subiecții cu prosopul cald pe cap căscau mai des decât ceilalți.

Căscatul excesiv ascunde și anumite boli. Iată câteva dintre cele mai frecvente:

1. Lipsa de magneziu

Loading...

Lipsa de magneziu din organism declanșează starea generală de somnolență. Atunci intervine căscatul excesiv.

2. Anemia

Anemia este cea mai frecventă cauză a căscatului. Atunci când nivelul hemoglobinei scade, principalul cărăuș al oxigenului din sânge, automat se declanșează și fenomenul căscatului pentru echilibrarea întregului sistem.

3. Mușchii tensionați

cascat

O formă de relaxare a musculaturii este căscatul. Cu cât organismul este mai obosit, cu atât căscatul se produce mai des.

De asemenea, căscatul mai este atribuit și malformațiilor congenitale ale inimii, bolilor sistemului nervos central sau migrenelor.

loading...