Take a fresh look at your lifestyle.

De ce a fost construit Marele Zid Chinezesc?

Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai importante construcții din lume. Se întinde pe mii de kilometri și a jucat un rol strategic în politica Chinei, devenind astăzi una dintre cele mai mari turistice din Asia.

De ce a fost construit Marele Zid Chinezesc?


 

Principalul motiv pentru care chinezii au luat hotărârea să construiască un zid imens a fost pentru a se apăra de invadatori. Prima porțiune a zidului a fost începută în a doua jumătate a secolului V î.Hr, în timpul marii dezbinări a chinezilor. Scopul a fost apărarea față de invadatorii din nord, cunoscuți sun numele de huni.

În anul 1493 împăratul Hongzhi a început construcția zidului dinastiei Ming care servea ca apărare contra mongolilor și pentru o supraveghere mai bună a drumurilor comerciale, ca porțiunea centrală a drumului mătăsii, pe crestele munților începându-se o construcție deosebit de costisitoare.

Curiozități despre Marele Zid

Zidul nemăsurat

În limba chineză, Marele Zid este cunoscut sub numele de “zidul lung de 10.000 Li”. Li este o unitate de măsură tradițională, iar 10.000 de li înseamnă aproximativ 6000 de kilometri. Se spune că această unitate de măsură nu indică cu exactitate lungimea sa, ci este interpretată în sens figurativ și înseamnă zidul nemăsurat sau zidul foarte lung.

Loading...

Păzit de mii de soldați

Odată ce a fost terminat, zidul nu a fost lăsat de izbeliște, ci era păzit de mii de soldați.  La distanţe regulate, de-a lungul lui, au fost construite 723 de faruri, 7062 turnuri de observaţie şi 3357 de platforme. Acestea erau folosite ca puncte de supraveghere şi găzduiau garnizoane şi provizii, dar şi ca staţii de unde se trimiteau mesaje, semnalizate cu fum sau steaguri.

Cel mai înalt punct al zidului

 

Cel mai înalt punct de observare de pe zid este în Zhangjiakou. Acesta are nu mai puțin de 2000 de metri. La polul opus, cel mai jos punct de observare este la nivelul mării și se găsește la Laolongtou.

20.000 kilometri

Zidul se întinde pe mai bine de 6000 de kilometri, însă dacă se includ distanţele dintre toate secţiunile lungimea zidului depăşeşte 20.000 de kilometri.

Primul om

Se spune că William Edgar Geil, un explorator, fotograf şi scriitor britanic, a fost primul om, care a străbătut de la cap la coadă, zidul construit în timpul dinastiei Ming. Această secțiune măsoară 2500 km. În urma acestei experiențe, Geil a publicat o carte.

rp_zidul-chinezesc.jpg

Se vede de pe Lună?

 

Acesta este un mit, inventat la începutul secolului trecut, dar odată ce oamenii au ieșit în spațiu, mitul a fost spulberat. Marele Zid Chinezesc nu se vede de pe Lună.

Milioane de turiști

Anual, milioane de turiști vizitează monumentul antic. Este cea mai mare atracție din Asia. Badaling este cea mai populară şi largă secţiune a zidului, în apropiere de Beijing. Construită în timpul dinastiei Ming, a fost prima porţiune a Marelui Zid Chinezesc deschisă turiştilor. A fost în anul 1957.

loading...

Comentariile sunt închise.