Mistere

Mistere

De aproape 250 de ani se cauta Planeta X. Oare exista cu adevarat?

2views

Descoperirile recente ale exoplanetelor ridică mai multe semne de întrebare cu privire alte planete care ar putea să existe în sistemul nostru solar. Anunţul descoperirii planetei Alpha Centauri BB demonstreză progresul tehnologic pe care l-a făcut omenirea în ultimul secol.

Până la momentul actual s-au descoperit 825 de expoplanete, dintre care puţine se află în zonă locuibilă. Cu toate acestea zilele în care se căutau noi planete în sistemul nostru solar au apus încă din secolul trecut când ultima planetă a fost identificată. Este vorba despre Pluto, care a fost descoperită datorită isteriei pe care a provocat-o Planeta X de-a lungul timpului.

Goana după identificarea unei planete misterioase, numită şi Planeta X, a început încă din anul 1781, când astronomul britanic Sir William Herschel a observat ceva ciudat în constelaţia Taurului. O planetă  a fost identificată de astronomul britanic în prima fază, dar care şi-a mutat locul în numai câteva zile, i-a împins pe experţii vremii să concluzioneze că este vorba despre o cometă. Studiile ulterioare au demonstrat că era vorba despre Uranus, planeta cu numărul şapte din sistemul nostru solar.

Observaţia detaliată a planetei Uranus a arătat că orbita sa este influenţată de un alt obiect mult mai îndepărtat. S-a presupus că este vorba despre o a opta planetă şi abia în anul 1846 existenţa lui Neptun a fost certificată oficial. Folosindu-se aceleaşi tehnici ca şi în cazul lui Uranus, Neptun părea să fie tras spre marginea sistemului solar. S-a presupus că trebuie să mai existe o planetă, cea de-a nouă. În 1930, astronomul Clyde Tombaugh a identificat planeta Pluto.

Astfel căutarea Planetei X a luat sfârşit. Cercetătorii au concluzionat că nu există o astfel de planetă, care fusese căutată şi negăsita de mai 150 de ani.

Loading...

Ciudăţenia se produce în 1978 când Charon, satelitul lui Pluto a fost descoperit. Măsurătorile efectuate arătau că Pluto trebuia să aibă o masă mult mai mare, dar în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Pluto este mult mai mic decât trebuia şi astfel a reapărut dilema Planetei X. Acest interes a fost spulberat în clipa în care sonda spaţială Voyager a trecut pe lângă Pluto în 1998. Acest lucru ar fi trebuit să îngroape definitiv legenda Planetei X, dar noile descoperiri din Centura Kuiper, un loc cu mai multe planete îngheţate de la marginea sistemului nostru solar, ridică iarăşi problema existenţei Planetei X.

La 48 unităţi astronomice de Pluto, o distanţă considerabilă, bucăţi de gheaţă gigantice sunt aruncate în toate direcţiile. Se presupune că Planeta X stă în spatele acestui eveniment încă misterios. Cu toate acestea sonda Voyager nu a detectat nicio planetă nouă în drumul său spre marginea sistemului solar. Astronomii susţin că spaţiul este atât de vast încât probabilitatea ca sondă spaţială să detecteze Planeta X, în cazul existenţei sale, este foarte mică.

Până în prezent nu există dovezi clare ca Planeta X ar exista, dar nici că nu ar exista. Părerile oamenilor de ştiinţă sunt împărţite, fapt pentru care misterul existenţei unei noi planete în sistemul nostru solar rămâne un mister.

loading...