David şi Goliat, când forța spiritului se dezlănțuie asupra destinului

David şi Goliat, când forța spiritului se dezlănțuie asupra destinului

David şi Goliat, o poveste din Vechiul Testament, care mai este cunoscută și sub sintagma: buturuga mică răstoarnă carul mare. Această poveste este o lecție de viață, presărată cu lucruri atât de fine, încât scapă și în ziua de astăzi gândirii noastre.

David şi Goliat, o poveste cât un destin

La prima vedere, această poveste pare un simplă, pe înțelesul tuturor, dar după cum ne-am obișnuit, Vechiul Testament redă numeroase întâmplări cu mesaje ascunse.

Totul începe în clipa în care armata filistenilor este pregătită s-o înfrunte pe cea a Israelului. Atunci, un personaj ciudat, la prima vedere, pe numele său Goliat, cere să se lupte parte în parte cu cel mai viteaz bărbat al Israelului.

„De ce aţi ieşit şi v-aţi aliniat pentru luptă? Oare nu sunt eu un filistean, iar voi slujitorii lui Saul? Alegeţi pentru voi un bărbat şi trimiteţi-l la mine.  Dacă va fi în stare să lupte cu mine şi să mă ucidă, atunci noi vom deveni supuşii voştri. Dacă însă eu voi fi mai puternic decât el şi-l voi ucide, atunci voi veţi deveni supuşii noştri şi ne veţi sluji.“

Acest Goliat nu era un om oarecare. Povestea ne indică faptul că avea o înălțime de şase coţi şi o palmă, adică de aproximativ 3 metri. Specialiștii în Vechiul Testament susțin că Goliat ar fi fost un uriaș și îmbrăcat în armura sa strălucitoare, avea curajul să înfrunte orice om. Era singur de victoria sa și nu avea frică de nimic.

Pe cap avea un coif de bronz şi era îmbrăcat cu o platoşă din zale de bronz în greutate de cinci mii de şecheli. Nişte apărători din bronz îi acopereau picioarele, iar pe spate îi atârna o lance. 7Lemnul suliţei lui era ca sulul unui ţesător, iar vârful ei era de şase sute de şecheli de fier.[c Cel ce-i ducea scutul mergea înaintea lui.

De partea cealaltă, dintre fiii lui Israel a apărut David, un păstor oarecare, care a avut curajul nebunesc să-l înfrunte pe uriaș.

În cele din urmă, povestea se încheie cu victoria lui David, care dintr-o aruncătură de praștie, îl lovește drept în frunte pe uriaș. Acesta cade și David, pentru că nu avea nicio armă, aleagă spre Goliat, îi scoate sabia din teacă și dintr-o lovitură îi taie capul.

Loading...

David şi Goliat, morală și însemnătate

La prima vedere, morala acestei povești pare una simplă. Buturuga mică, adică David, reușește să doboare carul mare, pe Goliat.

În principiu lucrurile par să fie atât de simple, dar la o abordare mai complexă, această poveste descrie cu adevărat puterea care se ascunde în fiecare dintre noi.

Pornind de la simpla idee, promovată în Biblie, crede și cerceta, putem dezvolta o întreagă perspectivă asupra acestei povești. David era net inferior lui Goliat și dacă ceva din interiorul lui nu i-ar fi dat putere, niciodată nu l-ar fi învins pe uriaș.

– Nu poţi să mergi împotriva acestui filistean ca să te lupţi cu el, fiindcă tu eşti doar un tinerel, pe când el este un luptător încă din tinereţea lui. Dar David i-a răspuns:– Slujitorul tău era păstor la oile tatălui său. Când venea un leu sau un urs şi lua o oaie din turmă,  mă duceam după el, îl loveam şi salvam oaia din gura lui. Dacă se ridica împotriva mea, îl apucam de coamă şi-l loveam până îl omoram.  Slujitorul tău a omorât şi leul şi ursul, iar cu filisteanul acesta, cu acest necircumcis, va fi ca şi cu unul dintre ei, pentru că a batjocorit oştirile Dumnezeului celui Viu.

David şi Goliat

În condițiile în care nimeni nu a crezut în David, eroul poveștii și-a dorit din tot sufletul să-l învingă pe Goliat și universul i-a transmis energia necesară. De aici, putem să deducem să fiecare dintre noi poate să fie un David, dar cu o singură condiție. Să creadă în el și să-și dorească din tot sufletul ca să schimbe destinul.

Această forță există în fiecare dintre noi și după cum spune și vorba de duh, atunci când îți dorești ceva cu adevărat, întreg universul va complota pentru ca visul respectiv să se întâmple. Aceasta este forța voinței noastre, o forță, care poate muta munții din loc, atunci când este folosită optim.

loading...

Related posts